Три сигнала за нарушения е подал бивш шеф на ДФЗ във В. Търново

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
823 четения

Три сигнала за нарушения на служители в Облaстната дирекция на ДФЗ във В. Търново е подал бившият директор на институцията Тодор Тодоров. Докладната записка е изпратена до изпълнителния директор на ДФЗ Георги Тахов и до полицията. На нарочен брифинг Тодор Тодоров посочи, че става въпрос за двама земеделски производители от региона, които са подпомогнати от две служителки от дирекцията в старата столица. Първият сигнал е за прием на документи от земеделски производител, които не са подписани лично от него, тъй като живее в чужбина. Задължително условие е, когато се представят такива документи за подпомагане пред ДФЗ или областните служби, земеделският производител да се яви лично или да бъде представляван от упълномощено лице, обясни Тодоров. Същевременно братът на земеделския производител, е собственик на ферма, чиито капацитет и брой животни е значително надвишен. Това на практика е в нарушение на правилата за хуманно отглеждане на животните. Също така фермерът работи в една от контролните агенции и като част от служебните си задължения е извършвал проверки в общините в областта. В една от тях е регистрирал животновъден обект, заради което е получил над 700 дка пасища и получава субсидии, обясни Тодор Тодоров.

Бившият директор на ДФЗ във В. Търново припомни и сагата около неговото уволнение. Той беше освободен от поста в началото на годината, като още тогава обяви, че отстраняване му е по политически причини и ще си търси правата в съда. Административният съд във В. Търново обяви заповедта за уволнението му като незаконосъобразна. След това решението беше потвърдено и от ВАС. С излизането на решението, Тодоров подава заявление, че иска да се върне на директорския пост, считано от 9 ноември. На 16 ноември Тодоров е извикан да се яви в ДФЗ в София, където му е връчена заповедта за възстановяване на поста. Веднага след като подписва всички декларации му е връчена и заповед за уволнение. В нея отново е  посочена като причина невъзможност за изпълнение на служебните задължения. Един от  мотиви е, че не е представил документи за дигитална компетентност, което той определи като абсурдно. Според Тодор Тодоров причина за уволнението му е подадената докладна записка относно сигналите за въпросните служителки в Областната дирекция на ДФЗ – В. Търново.

Нарушенията, които той посочи са извършени през 2018 и 2020 г., когато все още е оглавявал областната дирекция. „Никога не съм си представял, че те могат да извършат това. Лошото е, че един от посочените служители има достъп до архива. Съмненията ми са, че някои от документите могат да изчезнат“, заяви Тодоров. Той уточни, че отново ще заведе дело за повторното му уволнение.

Тодор Тодоров беше начело на дирекцията 7 години и 10 месеца. Новият директор на ДФЗ в старата столица е Цветан Иванов, дългогодишен служител в областната структура.

Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново