Три фирми искат да слагат фотоволтаици на покрива на Община Велико Търново

Публикувано на пт, 4 Ное. 2022
504 четения

Три фирми са подали оферти по обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждане на фотоволтаична електроцентрала на покрива на административната сграда на Община В. Търново. Това са “Етра-Ел” ООД с оферта в размер на 176 926 лв., “Ел Строй Инженеринг – 2015” ООД с ценово предложение от 194 499 лв. и “Прострийм Груп” ЕООД, чиято оферта е 197 128 лв.
Фотоволтаичната централа ще е с номинална мощност 100,44 kWp и ще е за собствени нужди. С изграждането ѝ се цели чувствително намаляване на разходите за електроенергия в сградата. Заложените средства за проекта са в размер на 199 804 лв. без ДДС.
Според изчисленията на възложителя, консумацията на електроенергия в сградата на Общината през летните месеци достига до 49 MWh месечно, като се реализира в работните дни от 8,30 ч. до 17 ч. С монтирането на фотоволтаична инсталация ще се намали консумираната електроенергия от мрежата, тъй като пиковото производство на централата ще съвпада с пиковата консумация в сградата. За обекта има издадено разрешение за строеж и одобрен технически инвестиционен проект.
Фотоволтаичната централа ще включва 186 панела, съдържащи фотоволтаични клетки от кристален силиций, с обща площ 475 кв.м. Системата ще се състои от 2 модула, единият с мощност 60 kW, а другият с 40 kW.
За обществената поръчка на този етап не е осигурено финансиране, за което е предвидена клауза за отложено изпълнение на договора, посочват от Община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново