Треньор по тенис отглежда 42 дка с череши в Дебелец и Елена

Публикувано на вт, 12 юни 2018
1126 четения

Треньорът по тенис на корт и президент на великотърновския клуб “Престиж” Светослав Дермански отглежда 42 дка с череши в Дебелец и Елена. Двете градини са образцови и са създадени с финансово подпомагане от ДФ “Земеделие” по схемите за биологично растениевъдство.
Шампионът от турнир на веригата КАИ НТЛ разказа, че първо започнал със 7,5 дка с череши като хоби, защото това е любимият му плод. И нямал намерение да увеличава площите. Но за 3- 4 г. градините вече са 42 дка, по равно в Дебелец и Елена. Освен това тенисистът е разработил и животновъден обект от 240 кв.м за калифорнийски червеи и с биохумоса подхранва дръвчетата. Даже червеите си имат и личен доктор, който се грижи за обекта, каза овощарят. За втора година Светослав бере череши, реколтата е богата, качествена и продадена на много добра цена, тъй като е сертифицирана като биопроизводство. Спортистът вече обмисля и възможности за износ на Запад, където особено се търсят чистите храни, които са доста скъпи.
Градината в Дебелец има 7,5 дка с плододайни насаждения, като от 2 г. площта е разширена с още 14 дка. Светослав призна, че преди да подаде документи за финансиране от фонд “Земеделие”, е смятал едва ли не за невъзможно да получи субсидии за овощната си градина, защото се давали на определени хора. После се уверих, че това не е така. Когато му отпуснали 25 000 лв. бил много щастлив. Сега очаквам още 25 000 лв. по същата програма “Млад фермер”, каза тенисистът. Той посъветва младите хора да не се страхуват да кандидатстват за подпомагане от фонд “Земеделие”. Но нека първо да потърсят специалистите от Областната служба по съвети в земеделието във В. Търново, които да им разяснят възможностите за финансиране по програмите. Дори в службата разработват безплатно бизнес-програмите, с които производителите кандидатстват пред фонда. Светослав добави, че вече е завършил образованието си във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и това му е дало предимство при кандидатстване пред фонд “Земеделие”.
Тенисистът няма да спре дотук като земеделски производител. Той вече е кандидатствал за финансиране по подмярка 4.1 и е одобрен. Със средствата ще изгради модерен склад за съхраняване на продукцията. Одобрен е и за инвестиция за закупуване на трактор, като общо за двата обекта ще получи 220 000 лв. Колчетата за изграждане на склада вече са забити. Смятам, че това е пътят. Младите хора в България могат да получат подпомагане от фонд “Земеделие” ,за да стартират собствен бизнес. Светослав добави, че земята на черешовите градини е собствена, закупена във времето. А за опазване на черешовата продукция е наел охранителна фирма.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново