Тежки машини на недоволни земеделци блокираха пътя София – Варна

Публикувано на вт, 6 февр. 2024
481 четения

Десетки земеделци блокираха за кратко главния път София – Варна в района на Шереметя. Тежките машини бяха изкарани на републиканския път като част от земеделския протест, който се провежда в цялата страна. Той е безсрочен и включва представители на всички браншове на селското стопанство – зърнопроизводство, животновъдство, зеленчукопроизводители, овощари, пчелари и др. Протестите са в 80 точки на страната, минимум на 45 места имаше затваряне на движението със земеделска техника за два часа, а всеки следващ ден времетраенето ще се увеличава с по един час, посочи Симеон Караколев, съпредседател в Национална овцевъдна и козевъдна асоциация и съосновател на Българска аграрна камара.
„Още от декември 2023 г. сме поискали среща с правителството, на която да заявим, че напрежението в сектора овцевъдство и козевъдство расте, заради невкарването на средствата на помощта за Украйна в бюджета. Преди около месец и в зърнопроизводството бяха отчетени много сериозни загуби, което също допринесе за ескалиране на напрежението. В исканията ни нямат политически характер. Те са в три основни групи. Първите са финансови, свързани със запазване ставките за всички чувствителни сектори, спрямо 2023 г. в същия обем и размер като първи транш, относно зърнопроизводството – с 20 лв. на декар. Вторият пакет искания е за законодателни промени, а третият е свързан с позицията на България на международната сцена, най-вече тази за Зелената сделка и либерализацията на търговията на ЕС с трети страни“, подчерта Караколев. Той добави, че Националният статистически институт доказва загуба на зърнопроизводителите средно с 27 лв. на декар. Голяма част от тях имат специфичен формат на годишно отчитане, като срокът им за него е 30 юни, а средствата им трябват сега. „В чувствителните сектори миналата година средствата за първи транш за помощта в Украйна бяха в размер на около 180 млн. лв., които бяха изплатени, а в момента предложението е за 150 млн. лв., което не ни удовлетворява“, заяви Караколев.
„Фалитите при животновъдите са тенденция в последните 30 години и това вече трябва да бъде овладяно като процес и недопускано“, бе категоричен той.
„Браншът към момента е леко разединен, но ще се обедини от самосебе си, защото проблемите на всички са едни и същи – липса на финансови средства и адекватна политика спрямо вноса на украински стоки, които довеждат и до този протест. Ние категорично искаме оставката на министър Кирил Вътев, защото защитаваме сектора и нямаме нищо против правителството като цяло“, заяви Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители, член на Говедовъдния съюз и на Асоциацията на малките свиневъди в България. „Аз съм говедовъд и имам голяма ферма в Поликраище, в която всеки ден произвеждаме по 20 тона мляко и внасяме в бюджета по около 5 хил. лв. Данъците, които внасят фермите в България са по няколко милиона лева годишно, а насреща получаваме няколкостотин хиляди лева помощ, която дори не се осигурява навреме и редовно. Едвам свързваме двата края. Всички сме потънали в кредити, някои са със запори на сметки, фалити…Аз имам 150 човека работници в моите свинеферма, птицеферма и кравеферма и трудно им плащам заплатите. Много от тях като не си получат парите навреме напускат и заминават в чужбина“, обясни Цанев. Той припомни, че когато Кирил Вътев стана министър, бе приет радушно, защото обеща, че ще намали административната тежест, но според него тя от ден на ден се увеличава – попълване на все повече чек листи, вземане на проби от различните парцели и носенето им в акредитирани лаборатории в различни краища на България, за да бъдат изследвани, подсигуряване на устройства за следене на качеството на въздуха, водата и други показатели, което според Цанев не е лошо, но изисква финансиране. „Капак на всичко е противопоставянето на браншовете, на принципа разделяй и владей, което е неморално поведение от страна на министъра на земеделието. Когато му поискахме оставката, в декларациите се подписахме 26 браншови асоциации. Написахме и отворено писмо към Правителството и персонално към министър-председателя акад. Николай Денков, с искане за освобождаване на министър Вътев. Ние искаме да бъдем чути и подкрепени от обществото. Нашите деца трябва да консумират български продукти, както и да останат да работят в България, а не в чужбина немили-недраги да бъдат експлоатирани“, каза още Цанев.
„Положението е зле във всеки един сектор, не само при нас. Нашето желание е, ако може държавата да ни гледа не като мащеха, а като майка. Аз от 25 години се занимавам с това нещо и виждам, че нещата се влошават от ден на ден. Получавам държавни помощи, но трябва субсидиите да се дават на време. Преди вземахме парите до Коледа, а сега оставаме без доходи, защото през зимата имаме само разходи и никакви приходи. При нас е много трудно и с работниците, защото не се задържат“, сподели Георги Георгиев, животновъд и земеделец от Сухиндол, отглеждащ 400 овце и кози.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново