Терен от над 30 дка е почистен от нерегламентирани отпадъци

Публикувано на ср, 4 ян. 2023
496 четения

Множество нерегламентирано изхвърлени отпадъци са установени на площ от над 30 дка в землището на село Беляковец. Това стана ясно на заседанието на Великотърновския общински съвет през декември по повод питане на общинския съветник от БСП Димитър Чолаков.
“Във връзка с мое питане от април т.г. вие поехте ангажимент да се предприемат мерки за почистване на огромно нерегламентирано сметище в местността Могиля в землището на село Беляковец. Официално бях информиран, че описаният от мен терен попада в два поземлени имота – държавна частна и публична общинска собственост и че ще бъде включен в графика за почистване през втората половина на годината”, заяви Димитър Чолаков. Той припомни, че част от терена е трябвало да бъде почистен от Общината, а за останалите площи е уведомена РИОСВ. По думите му обаче в края на годината се оказва, че на терена има нови боклуци и попита предприети ли са някакви мерки за почистване на замърсените площи.
“Отпадъците попадаха както на места общинска собственост, така и на стопанисвани от юридически лица и институции. Бяха изпратени уведомителни писма до собствениците, но заради бездействие от тяхна страна почистването беше възложено на фирма “Пролет”, с която Общината има сключен договор”, заяви кметът Даниел Панов. Той уточни, че боклуците са извозени на 11, 12 и 13 октомври с общо 27 курса. По думите на кмета обаче скоро след почистването площите отново са затрупани с множество отпадъци от недобросъвестни граждани.
“Беше обмислена възможността двата подхода от главния път да бъдат затворени с дига, но това не беше реализирано, тъй като има изграден далекопровод на Енерго про мрежи. Също така има полски път, който се ползва от арендатори, а и мястото е в пожароопасен район. Видеонаблюдение също не е ефективно, тъй като теренът е много голям, а видеозаписът не се приема за доказване на извършено деяние”, каза още Даниел Панов. Той посочи, че предстои изграждане на площадки за разделно събиране на отпадъци в Килифарево и Ресен.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Община В. Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново