Таблата на спирките ще са в работен режим след тръгването на електробусите

Публикувано на чт, 25 ян. 2024
882 четения

Електронните информационни табла по спирките ще преминат от тестов в работен режим на функциониране след въвеждането на трите електробуса в екплоатация. Това отговори кметът Даниел Панов на питането на общинския съветник Михаил Михалев от БСП на януарската сесия на Великотърновския общински съвет. Неговият въпрос бе кога реално ще заработят електронните табла и колко струва поставянето им.
„Доставката на таблата за 22 спирки заедно с техния софтуер за управление са на стойност 75 196 лв.“, поясни Даниел Панов, на което Михалев изрази учудването си, като ги определи като „табла от миналия век“.
Общинският съветник от групата на „БСП за България“ бе посочил в питането си и колко са автобусните спирки във Велико Търново и защо са в окаяно състояние, защо някои от тях не са обозначени и дори нямат заслон „Други областни градове отдавна решиха проблемите си със спирките, затова е логично да задам въпрос за намеренията на администрацията в тази насока. Очевидно договорените задължения по концесията за поддръжка на спирките не се изпълняват, очаква ли се да бъде преразгледана, възможна ли е санкция“, заяви общинският съветник от групата на социалистите.
Автобусните спирки във Велико Търново са 118, както за обслужване на градския транспорт, така и за междуселищния транспорт. В населените места от общината те са 79 броя, отговори кметът. „Съгласно сключения договор за концесия от 2006 г. фирма „Медиаконтакт България“ ЕООД е задължена да постави 115 спиркозаслона. Във връзка с фактическата невъзможност на част от локациите поради недостатъчна ширина на тротоарите, денивелацията, още през 2007 г. е сформирана работна група, която е извършила огледа на местата. Тогава е постигнато съгласие да отпаднат част от локациите, като зоната на спирката да бъде обозначена само със знак. Сега има 50 броя спиркозаслона в града, а в общината – 46. Всички са обозначени с пътни знаци, някои от тях са повредени поради вандалски прояви, но се възстановяват.
Всички жалби срещу концесионера се изпращат на фирмата, която заявява, че се стреми към пълно изпълнение на договорните параметри. Общината е стартирала процедура за актуализиране на транспортната схема и ще търси възможност за преразглеждане на някои от клаузите в договора“, каза Даниел Панов. Кметът определи положението като „заварено“, но уточни, че и самият той също не одобрява състоянието на немалка част от спирките, но ако Общината си ги финансира сама, изработването на нова спирка струва между 15 000 и 20 000 лв. „Ако прекратим концесията, това ще отключи съдебен процес, натоварващ бюджета. Винаги съм бил привърженик на дипломацията и диалога и да настояваме фирмата да изпълнява задълженията си“, добави Панов.
„Как е възможно една спирка да струва 15 000 лв. в този им вид? Та те са два винкела и един навес отгоре, не повече от 500 лв. Хората застават под спирката и дъждът и снегът ги валят. Не е нормално в кварталите спирките да нямат заслони“, репликира Михаил Михалев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново