Свищовският кмет участва в бизнес форум в Истанбул

Публикувано на пт, 3 февр. 2023
182 четения

Кметът на Свищов Генчо Генчев взе участие в Международен бизнес инвестиционен форум, който се проведе от 25 до 28 януари в Истанбул, Турция. Българската делегация бе предвождана от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на туризма д-р Илин Димитров. Сред основните делегати беше и Богдан Богданов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, по чиято покана присъстваха и кметът на Свищов Генчо Генчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, на Кърджали Хасан Азис, на Сливен Стефан Радев и кметът на Видин Цветан Ценков. Заедно с кмета на Свищов бе и управителят на свищовската МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” Илиян Венков, тъй като форумът бе насочен и към инвестиции в сферата на здравеопазването и балнеологията.
В първия ден от посещението четиримата кметове представиха предимствата и възможностите за инвестиции на своите общини пред заинтересовани представители на бизнеса от над 60 водещи турски компании, в сферите на автомобилостроенето, машиностроенето, здравеопазването, туризъма, електрониката, технологиите, производството на домакински съдове, мед, алуминий, селско стопанство, текстил, стъклени изделия и много други.
В изложението си свищовският кмет акцентира върху изграждането на индустриална зона в Свищов, която е потенциална възможност за бъдещи инвестиции, благоприятстващи подобряването на бизнес климата в града и региона. Като приоритет за инвеститорите той посочи геостратегическото местонахождение на Индустриалния технологичен парк в Свищов и наличието на добра транспортна свързаност, в т.ч. изграждането на нова автомагистрала “Русе – Велико Търново” и скоростна отсечка от Свищов. Като положителен фактор за транспортните връзки на зоната кметът отбеляза и наличието на фериботна линия Свищов – Зимнич, която осигурява международния транспортен коридор за внос и износ на материали и готова продукция.
Специално внимание Генчев обърна на възможността за инвестиции в здравеопазването и балнеологията, като акцентира върху наличието на минерални извори на територията на Свищов. В тази връзка той представи експертен анализ на наличните минерални източници и техните отличителни характеристики, спомагащи за лечението на различни заболявания. Той подчерта, че районът има традиции в сферата на балнеолечението като даде за пример Специализираната болница за рехабилитация в с. Овча могила, част от Национален комплекс ЕАД. Лечебното заведение е с утвърдени позиции в сектора, но и с потенциал за още по-разширен спектър на предлаганите услуги и за усвояване на природните дадености на водоизточника.
В подкрепа на възможностите за бъдещо развитие на балнеолечението в района Генчо Генчев посочи наличието на още два минерални извора, намиращи се в бившето ДЗС и на територията на Дунавски индустриален технологичен парк, като с тази част от представянето си кметът на Свищов разкри пред аудиторията реален ресурс и възможности за инвестиции.
В продължение на темата за здравеопазването беше обърнато внимание и на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” като единственият здравен център, който предлага общопрофилна медицинска помощ и доболнична помощ на територията на града и общината, с уточнението, че към него има изграден рехабилитационен център. Неговият потенциал би могъл да бъде приведен в действие чрез “довеждане” на минералната вода до здравното заведение, с което неизползваемите към момента етажни площи на болницата да придобият функционалност. Според кмета най-подходящ за тази цел е минералният извор, намиращ се в индустриалната зона, който освен болницата би могъл да обезпечи с пряко снабдяване и инвестиционни обекти на територията на парка. Водата също така би могла да достигне и до Студентските общежития на Стопанска академия, чиято база предоставя възможност за настаняване на заети лица в производството, както и до Комплекс “Корпус Юг”, където има изградена спортна база, в т.ч. и плувен басейн.
Представянето на Свищов като привлекателна община за инвестиции в областта не само на здравеопазването, но и във всяка друга посредством изграждането на индустриална зона, продължи и във втория ден от визитата, когато българската делегация посети една от най-старите индустриални зони на Истанбул – “Бирлик”. Тя е разположена върху 500 дка площ и на нейната територия има около 80 компании. Българската делегация имаше възможност да посети 10 от тях и да се запознае отблизо с мениджмънта и производствените мощности на предприятията. По време на деловата част в зала “Ататюрк” на българите беше представен кратък документален филм, проследяващ всички процеси по изграждане на зоната. Срещата продължи под формата на дискусия, в която кметовете имаха възможност да зададат въпроси към членовете на УС на индустриална зона “Бирлик” и да получат конкретни насоки за изграждането на индустриалните зони в техните общини. В тази част от срещата кметът Генчо Генчев запозна присъстващите в залата с параметрите на индустриалната зона в Свищов, като представи на вниманието им макет на подробния устройствен план и работен технически проект за изграждането на зоната, дело на Българо-турски-германски консорциум. В резултат на презентацията Дунавският индустриален технологичен парк – Свищов, получи добри индикации, с които има предимства пред останалите зони, а след лична среща на кмета с регионалния директор на зона “Бирлик” Хандан Гюмертрай се очаква Община Свищов да сключи партньорско споразумение между двете зони “Бирлик” и Свищов. В края на проведеното посещение Българската агенция за инвестиции (БАИ) и турската индустриална зона “Бирлик” сключиха меморандум за сътрудничество. Договорът бе подписан от изпълнителния директор на БАИ Богдан Богданов и от председателя на УС на индустриалната зона “Бирлик” Шенол Телли.
По време на посещението си в Истанбул кметът на Свищов проведе едночасова среща с посланика на България в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, по време на която посланикът изрази силна ангажираност и готовност да съдейства по изграждането и развитието на свищовската индустриална зона и подчерта, че представителите на общината са дали силен заряд на целия форум. За начало на сътрудничеството бяха набелязани няколко мерки, сред които подписване на меморандум за партньорство между Община Свищов и представителството на Република България в Република Турция, което ще даде по-големи възможности за развитие. Началото на партньорските взаимоотношения беше скрепено и с предложение от страна на посланика Свищов да има свое място за реклама върху Посолството на България в Анкара. Генчо Генчев и посланик Ангел Чолаков се обединиха и около идеята за културно-образователен обмен, в рамките на който да се представят възможностите за образование в Стопанска академия в турската столица. В продължение на тази идея кметът на Свищов отправи покана към посланика ни да посети Свищов през пролетта и да изнесе публична лекция в СА “Д. А. Ценов” на тема “Международните икономически отношения на Балканите и извън пределите”. В края на разговора двете страни си поставиха за цел да намерят подходящ турски град, с който Свищов да се побратими.
Кметът на Свищов Генчо Генчев и управителят на МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” Илиян Венков, придружени от Н. Пр. Ангел Чолаков посетиха една от най-големите болници в Турция, намираща се в Истанбул – Университетска болница “Медипол”. Там бяха посрещнати от Управителния съвет на болницата и мениджърите, отговарящи за контактите с Балканите. По време на срещата, гостите от Свищов имаха възможността да се запознаят с особеностите на турското здравеопазване и с механизмите на управление на Университетската болница. Българските представители посетиха над 10 отделения и се запознаха с медико-диагностичната дейност на лечебното заведение. В делови разговор бе договорено да се сключи партньорско споразумение между болниците Acibadem и Медипол и Свищовската болница.
След посещението в Университетската болница, кметът проведе среща със собственика на “Алкомет” АД Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара. Компанията е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти. Господин Индже изрази готовност да сътрудничи на Община Свищов, като заяви, че България е една от най-добрите бизнес дестинации. Инвеститорът добави, че развива дейност в страната ни от около 30 години, като за развитието на бизнеса в България той препоръча да се работи без посредници, а в тясна връзка с държавните органи и кметовете на общини. Интересен факт от личен характер се оказа, че съпругата на Фикрет Индже е от Свищов, което беше допълнителен аргумент в поканата на Генчо Генчев към него да посети Свищов при следващото си идване в България.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново