Свищов с първи международен проект за 600 000 евро за управление на отпадъците

Публикувано на чт, 2 февр. 2023
125 четения

Община Свищов участва в международен проект за 600 000 евро в сферата на управление на отпадъците. Той се изпълнява в партньорство с представители на още 6 страни в лицето на: Камара на Халкидики, Гърция (водещ партньор); Компания за развитие и насърчаване на туризма в област Никозия, Кипър; Агенция за градско развитие на Приедор “PREDA”, Босна и Херцеговина; Е-Институт, Словения; Агенция за териториално развитие Ланге Монферато и Роеро, Италия; и Търговска, промишлена и навигационна камара на Жирона, Испания.
Проектът „Интегрирани интервенции за приемане на иновативни системи за управление на отпадъци и био отпадъци за малките и средни предприятия в туризма в Средиземноморския регион“ – I.DO.BIO е одобрен на първи етап в рамките на Програма „Евро-Средиземноморски басейн“. Проектът е с продължителност 27 месеца.
Фокусът на проекта е върху предприемане на допълнителни дейности с цел предотвратяване и ограничаване на отпадъците, максимизиране на повторна употреба, рециклиране и използване на екологични алтернативни материали, така че отрицателните ефекти върху околната среда да бъдат ограничени и ефективността на използването на ресурсите и експлоатацията да се засили от малките и средни предприятия в туризма.
В предстоящия втори етап от проекта, Община Свищов предстои да направи своите проучвания и анализи, на база на които да изготви плановете и стратегията за представяне на своя инвестиционен проект. Дейностите по него ще бъдат насочени към опазване на околната среда и използване на ресурсите от отпадъчните продукти.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново