Свищов подменя водопреносната мрежа и изгражда пречиствателна станция

Публикувано на чт, 23 Ян. 2020
226 четения

Община Свищов е на път да изгради нова водопреносна мрежа и обезманганителна станция, за да реши близо 10-годишният проблем с водоснабдяването на града, информира градоначалникът Генчо Генчев. За целта са водени разговори с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, като им е предоставена и нужната документация. След проведените срещи е получено уверение, че тази година ще бъдат отпуснати целеви средства от държавата за подмяната на цялото проблемно трасе, съобщи градоначалникът. По програма на Общината и с финансиране от  Европейския съюз се предвижда изграждане и на пречиствателна станция за отстраняване на мангана от водата, която с риск за здравето си консумират около 30 хил. души. Този проект може да бъде реализиран с мобилна станция, която би струвала около 8 млн. лв. Към момента нормите на мангана се следят, като не са констатирани сериозни повишения, но той си е в постоянна наличност във водата в региона, сподели Генчев.

“Остарялата водопреносна мрежа е бич за града от 60 години насам. Наличието на манган във водата допълнително усложнява ситуацията. За наша радост вода има, но не можем да я доставим до потребителите, за което ще вземем спешни мерки. Необходими са ни около 3 млн. лв. допълнителен ресурс, с който да извършим ремонт на ремонта и да осигурим нормално водоснабдяване в града”, каза Генчев, който отбеляза, че от това са засегнати целия град Свищов и селата Вардим и Царевец.

Градоначаолникът припомни, че в последните 10 години, проблемът с водопреносната мрежа е свързан с нейното подновяване през 2010 г. , като заради лошата реализация на проекта до този момент тя все още не е въведена в експлоатация. За изграждане на 8-километровото трасе са изхарчени 4 млн. лв. Половината сума е осигурена от бюджета на Общината, а другата половина – от Министерството на регионалното развитие. Тогава фирмата “ВТ Инженеринг” подменя стария магистрален тръбопровод с нови полиетиленови тръби. Те обаче не са пригодни да поемат налягането на водата, което причинява огромен брой аварии. Тъй като фирмата-изпълнител отказва гаранционното обслужване, Общината инициира изготвянето на анализ от специалисти. При него е констатирано неспазване на основни изисквания при проектирането и изпълнението на заданието. В резултат на това са подадени сигнали до прокуратурата и е образувано досъдебно производство. Проверката в съда трябва да приключи до края на февруари. Кметът отбеляза, че щетите възлизат на над 300 хил. лв., като досега само част от сумата е възстановена от фирмата-изпълнител.

Кметът припомни, че през 2019 г. Община Свищов реализира мащабен проект по програма за управление на отпадъците. Около 60% от тръбите в града са подменени, като със собствени средства и със средства на ВиК “Йовковци” продължава обновяването на водоснабдителната мрежа в Свищов. До края на управленския мандат, градоначалникът очаква до около 90% изпълнение на този план.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново