Стартира ремонтът в интензивния сектор в МБАЛ “Св. Иван Рилски”

Публикувано на вт, 8 Ное. 2022
195 четения

Стартираха ремонтните дейности на интензивния сектор за терапевтично болни в МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Г. Оряховица. За целта са предвидени близо 307 000 лв. Парите са осигурени от Министерство на здравеопазването, което е бенефициент по ОП “Региони в растеж 2014-2020 по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Мерки за справяне с пандемията”. Министерството си партнира с болницата в Горна Оряховица, като по мащабния проект са обхванати още 132 лечебни структури и заведения в страната.
Както “Янтра ДНЕС” писа, за изпълнител на ремонтните дейности е избрана фирма “Еврострой-ВТ” ООД след проведена обществена поръчка. С изпълнението на заложените дейности по проекта ще се обнови отделението, в което не е извършван ремонт в близките двадесет години. Правени са само частични освежавания, сменена е част от дограмата, но останалата е дървена и силно амортизирана.
“Болницата има остра нужда от такава структура, тъй като тези терапевтични болни в момента са разпръснати и се лекуват в съответните отделения. Става въпрос за болните, нуждаещи се от интензивно лечение, но не следоперативно, а неврологични, терапевтично болни, пациенти с алергии, с кома от неизяснен произход и такива, които се нуждаят от непрекъсната грижа”, посочи управителят на болницата д-р Иван Иванов. Той припомни, че това отделение по време на пандемията бе превърнато в ковид отделение с интензивни пациенти, където се лекуваха най-тежките случаи. Кметът на общината инж. Добромир Добрев сподели, че именно в това отделение е бил лекуван от коронавирус и това го е стимулирало да търси финансиране за неговото модернизиране.
Проектът за ремонт обхваща манипулационните зали, кабинетите на лекарите и медицинските сестри, на сервизните помещения, коридори, стълбища и част от покрива над отделението. Предвидена е и подмяна на старата дървена дограма с нова от алуминиев профил, подмяна на ел. табла и др.
От началото на пандемията през болницата в Г. Оряховица са преминали над 3000 пациенти с коронавирус, припомни още д-р Иванов. Отделението, което е с капацитет 14 легла, ще може да се трансформира и да приема интензивни пациенти при следващи ковид вълни или други епидемии. След приключване на ремонта от министерството предвиждат да бъдат доставени легла и съвременна апаратура за всички обхванати по проекта лечебни заведения в страната.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново