Старата столица участва в световна конференция на историческите градове

Публикувано на чт, 19 ян. 2023
155 четения

Зам.-кметът на В. Търново Нейко Генчев взе участие в 18-ата световна конференция на историческите градове на тема “Ориентиран към бъдещето исторически град, основан на общността”. Тя се проведе в Андонг, Южна Корея, като предложи на участниците възможност за онлайн включване, каквато избра и великотърновският представител.
“Кръглите маси и експертната среща бяха много продуктивни, с разнообразни презентации и обмен на идеи по интересни теми като инициативи, насочени към хората във всяка община, и нови дигитални методи за използване на историческото наследство. Участвах в две кръгли маси, особено интересна бе едната, в която основният извод, до който стигнахме, бе, че развитието на историческите градове и опазването им е възможно само чрез балансиран финансово-законодателен подход. До този извод, разбира се, би достигнал всеки, но значимото в случая бяха конкретните подходи и различните решения, за които споделиха колегите участници”, разказа Генчев. Той допълни, че за него най-ценни са били контактите с хора, осъществяващи на практика своите оригинални идеи в собствения си град и държава. Той е останал впечатлен от активното участие на младите хора, както и от енергията и ентусиазма на местните гимназисти, показали потенциала на историческите градове в Корея.
В Световната организация на историческите градове влизат 128 града от 65 държави като Флоренция, Барселона, Сиан, Кьонджу, Краков, Киото, В. Търново и др. Следващата конференция ще се проведе в Любляна, Словения.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново