Спряха процедурата за удължаване на пистата на летището в Г. Оряховица

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
1144 четения

Прекратиха процедурата по разглеждане на документацията на инвестиционното предложение за ремонт, рехабилитация и удължаване на пистата на летището в Г. Оряховица. Това информират от Регионалната инспекция по околна среда и води във В. Търново. Причината е внесено писмо от страна на възложителя за прекратяване на процедурата, уточняват от РИОСВ.
Припомняме, че договорът за концесията на летището стана факт през 2016 г., след като правителството отдаде аеропорта за срок от 35 години на консорциума “Гражданско летище Г. Оряховица”. В него участват фирмата “Кристална вода” АД, която държи 95 % от капитала на компанията, и държавната “Летище Г. Оряховица” ЕАД, чийто едноличен собственик е транспортното министерство с капитал от 5 %. Съгласно концесионния договор инвеститорът се задължава да развие, разшири и модернизира летището, като ремонтните дейности ще бъдат разделени на три етапа. Те предвиждат изграждане на допълнителна пътека за рулиране, изграждане на карго терминал и разпределителен център, както и на ремонтна база за самолети, на логистичен център и център за подготовка на пилоти.
Заложените в договора инвестиции са в размер на 32 млн. лв., от които над 20 млн. лв. трябваше да бъдат вложени до средата на 2020 г., но след решението на Министерски съвет от 7 април 2021 г., този срок беше удължен с 4 години.
Една от първите задачи на концесионера бе именно разширяване и удължаване на пистата, за да може летището да посреща и по-големи самолети. С прекратяване на процедурата на практика това ще се забави. Не са ясни мотивите на концесионера за спиране на процедурата.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново