Скандал с плана за развитие на В. Търново

Публикувано на чт, 11 Юли 2013
1339 четения

Великотърновският общински съвет не прие Интегрирания план за градско развитие и възстановяване на Велико Търново, който дава насоките за развитие на старата столица до 2020 година. С 11 гласа “за”, 3 “против” и 16 “въздържал се” съветниците отхвърлиха разработката на консорциум “Урбанико”.
Документът е 485 страници, а е донесен в Общината ден преди извънредната сесия. Нито един от съветниците не е имал физическата възможност подробно да се запознае с разработката. Нито един от тях не дойде и на общественото му обсъждане на 24 юни.
Има съществено разминаване между заданието на Общината и разработката, коментира от трибуната Стефан Михайлов (коалиция “Царевград за Велико Търново”). Като съществени пропуски в документа, за който се оказа, че всяка страница от него струва на великотърновци 620 лева, беше отбелязано, че няма анализ на данъчната политика на региона. Не е направен достатъчно добър и подробен анализ между стратегическите планови документи и документите за регионално и местно ниво, каза Михайлов. Стандартът на живот е анализиран по данни за 2011 г., съпоставени към 2008 г., което не отговаря на реалностите. Не са верни изводите за ниски пазарни цени на жилищата, замърсяването на жилищни територии със строителни отпадъци, лошо състояние на детските площадки и на зелените площи, допълни той.
Михайлов обвини авторите на разработката, че са направили матрица, по която с “copy-paste” са преписали изводите от един град на друг. Като пример за това посочи, че в плана за развитието на В. Търново е написано, че Велинград е партньор по 31 проекта.
Шефът на “Урбанико” Александър Симеонов обясни, че Велинград било техническа грешка, а последните статистически данни били от 2011 г. Той не отговори защо едва на 8 юли с куриер са изпратили в Общината разработката, която е трябвало да приключат на 30 юни.
Доц. Милен Михов (ВМРО) и десният Мирослав Трифонов остро се противопоставиха, че документът трябва да бъде гласуван “на тъмно”. Не може за В. Търново да се говори, че ще става образователен център, а той всъщност е такъв, и за ВТУ и НВУ да има по два малки абзаца с неточни данни, каза доц. Михов.
За приемането на интегрирания план гласуваха само съветниците от ГЕРБ.
Вчера документът трябваше да бъде внесен в МРРБ. С неприемането му Общината може би ще загуби безвъзмездната помощ от 500 хил. лв. Ако нямаме интегриран план, няма да бъдем допуснати до оперативните програми за следващия програмен период. Освен това губим още 300 хил. лв., които сме платили за разработката и трябва да извадим още толкова пари за нова, заяви пред съветниците Мариела Цонева, шеф на дирекция “Общинско развитие”. След безпрецедентното гласуване шефовете на общинските дирекции напуснаха залата и започнаха да водят дълги телефонни разговори дали Общината ще понесе финансова санкция и може ли планът да бъде внесен в МРРБ без решение на ОбС.
След час и половина зам.-кметът Снежана Данева помоли съветниците да внесат корекциите си по материалите до 17 ч. на 12 юли, за да могат в събота и неделя те да бъдат нанесени от “Урбанико” и внесени в постоянните комисии на ОбС за редовната сесия на 25 юли, след което и в МРРБ.
Интегрираният план за градско развитие и възстановяване обхваща три зони. Социалната е кварталите “Бузлуджа”, “Зона В” и Чолаковци”, Западната промишлена зона и зоната за публични функции с висока обществена значимост, в която са центърът, Старото военно училище, кв. “Варуша” и хълмът Царевец.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново