Симеон Караколев – съпредседател на НОКА: “Над 30 000 дка пасища у нас са в процедура за изграждане на фотоволтаични паркове”

Публикувано на вт, 2 май 2023
349 четения

Над 30 000 декара пасища на територията на България са в процедура за промяна предназначението на земята за изграждане на фотоволтаични паркове. Това заяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Данните са на земеделски стопани и животновъди от цялата страната. Много от терените се отдават за период от 30 г. Симеон Караколев каза още, че той и колегите му подкрепят предложението на ПП “Възраждане” за приемане на мораториум, който да спре превръщането на общински и държавни земеделски земи във фотоволтаични паркове.
“Депозирахме сигнал до Върховна апелативна прокуратура за зачестилата практика за промяна предназначението на общински земеделски земи и пасища и отдаването им на частни инвеститори за фотоволтаични паркове. Отговорът е, че няма престъпление. По-скоро има държавнически проблем, защото никой не взема отношение върху това как всяка община решава, без значение по какви подбуди, че ще даде 5000 дка пасища, иззема ги от животновъдите и ги дава за фотоволтаици”, каза още Симеон Караколев.
В тази връзка предстои да бъде направено питане по Закона за достъп до обществена информация за това колко преписки за смяна предназначението на пасищни територии е одобрило Министерство на земеделието през 2022 г. и колко чакат одобрение.
Симеон Караколев посочи още, че в последните години се наблюдава тенденциозно намаляване на животновъдите у нас. Само за година овцете в България са намалели с 9 %. Освен недофинансирането на сектора, проблем е и вносът на евтини суровини и продукти от страни, които не са членки на Европейския съюз. Като пример посочи Македония и Украйна, където не се прилагат европейските регулации.
Според председателя на НОКА основните пречки пред българските земеделци са липсата на земя и зависимостта от фуражите отвън. И прогнозира, че ако тези проблеми не бъдат решени, все повече фермери ще се откажат от сектора и може да се стигне до сериозни липси както на българско месо, така и на български зеленчуци и зърно.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново