Съветник предлага: В. Търново да дари 70 000 лв. на бедстващите в Турция и Сирия

Публикувано на ср, 15 февр. 2023
448 четения

Община В. Търново да отпусне финансова помощ за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия предлага общинският съветник от „Демократична България – Обединение“ Якоб ван Бейлен. Предложението му е да бъдат отпуснати по 1 лев за всеки жител на общината или общо 70 000 лв., които да бъдат преведени по дарителската сметка на БЧК. В мотивите си общинският съветник посочва, че тази година се навършват 110 г. от земетресението, което нанася огромни щети на В. Търново през 1913 г. И допълва, че благодарение на големия размер на държавната и международна подкрепа, включително от краля на Италия и от православната общност, пострадалите успяват да се съвземат от трагедията.
„Миналата седмица целият свят беше шокиран от новините и изображенията след земетресенията от 7,8 и 7,5 по скалата на Рихтер в източната част на Турция и в Сирия.
Последните данни показват над 35 000 жертви и щети за над 85 милиарда долара. Възникнаха много инициативи от добри граждани. Но техните усилия са далеч от достатъчното, всички разбираме мащаба на разрушенията. Затова предлагам на Общинския съвет да последва инициативата на много други общински съвети в Нидерландия, а може би и в други държави, като вземем решение Община В. Търново да отпусне финансова помощ за пострадалите от земетресенията като дари по 1 лев от името на всеки жител на общината“, посочва Якоб ван Бейлен. В допълнение посочва, че Общинският съвет в Бургас на извънредна сесия на 13 февруари е взел решение да направи дарение за пострадалите в Турция и Сирия. Предложението му е за определяне на точния размер на финансовата помощ да се използват актуалните данни от ГРАО за адресно регистрираните по постоянен адрес лица към 15.12.2022 г. като за община В. Търново те са 70 967 души.
„Тъй като подкрепата за пострадалите в Сирия е по-трудна като се има предвид ембаргото, предлагам подкрепата да бъде като приоритетен фокус за тях. Гражданите не са политици. Те просто са невинни мъже, жени и деца, които сега се нуждаят от нашата подкрепа“, допълва Якоб ван Бейлен. Предложението му предстои да бъде гласувано на заседанието на местния парламент.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново