С малки хитринки можем да намалим сметките си за ток

Публикувано на вт, 10 Дек. 2013
11608 четения

При избора на отоплително тяло предпочитайте уредите да са от енергоспестяващия клас А, А+ или А++.

С малки хитринки успешно можем значително да намалим сметките за ток. Това показват изчисленията на експерти, публикувани в наръчниците на електроразпределителните компании за пестене на електричество. Разумното използване на електроуредите в кухнята и уредите за отопление води до най-големи икономии на електроенергия. 10 минути по-малко за готварската печка намалява с 60 лв. годишната сметка за ток, изчисляват експертите. Те твърдят и че подмяната на стария телевизор с нов води до спестяване на електроенергия с до 80 на сто, кафе-машината е наполовина по-евтина от кафето на котлон.
Сметките може да бъдат намалени още при покупката на офис техника. Съветът тук е да се избират такива апарати с енергоспестяващ етикет “енергийна звезда”. Използването на такъв компютър например спестява от 30 до 65 на сто от енергията в сравнение с обикновен компютър. Адаптерът на лаптопа черпи енергия непрекъснато, дори когато преносимият компютър не е включен към него, припомнят още експертите.
За да ни е топло, харчим най-много ток
Основният разход на енергия в едно домакинство обаче си остава този за отопление и охлаждане. Затова е добре да се знае, че намаляването на стайната температура само с 1 градус, смъква с 6 на сто месечната сметка за ток. 25 % от енергията за отопление може да се икономиса, ако завесите са най-малко на 5 сантиметра над отоплителното тяло. Плътните завеси над радиатора водят до загуба на топло и увеличаване на сметката за електричество.
През нощта радиаторът, климатикът или конвекторната печка трябва да работят на по-ниски градуси, като помещенията не бива да се охлаждат напълно. Няма категорични изчисления дали отоплението с климатик, радиатор или средния между тях отоплителен уред, каквато е конвекторната печка, излизат най-евтино в края на месеца. При лютите зими в нашите географски ширини, когато температурите падат под минус 20 градуса и особено за северни помещения, климатикът е неизползваем, защото замръзва. Все пак при избора на отоплително тяло предпочитайте уредите да са от енергоспестяващия клас А, А+ или А++. Зад отоплителното тяло може да се постави алуминиево фолио, което да отразява топлината към стаята, а не печката да нагрява стената. В сервизите за климатици са категорични, че падне ли температурата към нулата, климатикът трябва да мине на непрекъснат режим на работа. Не си играйте на пускане и спиране на уреда, ако сте за няколко часа извън къщи, защото след това на машината й трябва време, в което да навакса изстиването, а това увеличава сметката за електричество. Имайте предвид, че при падане на температурите отвън, се увеличава и разходът на ток на климатика за поддържане на зададената му температура за отопление на помещението.
Как проветряваме спалнята и всекидневната също е от значение за пестенето на ток. Прозорците трябва да се отварят напълно за кратко време. Продължително притворени прозорци пропускат много топлина навън и малко свеж въздух вътре. Без значение с какъв уред на ток ще се топлим, абсолютно задължително е прозорците и вратите да са уплътнени добре.
От хладилника и готвенето може да се спести
Хладилникът също не е за пренебрегване в усилията за пестене на ток. За всяка минута, в която стои отворен хладилникът, са необходими 3 минути, за да постигне наново зададената му температура. Много важен е и енергийният клас. За сравнение хладилник от клас Б харчи 400-500 киловатчаса на година, а от клас А – 250-300 квтч. Не купувайте хладилник по-голям, отколкото ви е необходим, а два по-малки хладилника не са по-енергоспестяващи от един, но по-голям. Важно правило е, че хладилникът се поставя на най-студеното и неогрято от пряка слънчева светлина място в кухнята. Редовното размразяване на хладилника като средство против обледяването му също е енергоспестяващо. По правило горещи и топли ястия и напитки не се поставят в хладилника. От значение е и температурата, на която е настроен хладилникът. 7 градуса над нулата са напълно достатъчни за хладилника, а за фризера няма нужда температурата да е под минус 18 градуса.
Средно 11 на сто от годишната консумация на ток на едно домакинство отива в готвенето. Ако използваме остатъчната топлина и изключваме готварската печка с 10 минути по-рано, можем да икономисаме 60 лв. на година. Фурната да се нагрява предварително само при крайна необходимост, когато това изисква рецептата за печивото или сладкиша. Конвекторните фурни използват с 30 % по-малко ток, а комбинираните (с микровълнови технологии и халогенни лампи) – с 66 до 75 %. Модерните печки със стъклокерамични котлони са енерго по-икономични от стандартните в пъти. Недостатъкът при тях е, че трябва да инвестирате в нови тенджери и тигани, защото по-евтините стандартни съдове за готвене не са подходящи за тях. При старите котлони, за да се спести някой лев от месечната сметка, от енергото препоръчват да се готви в съдове, чийто диаметър максимално точно отговаря на диаметъра на нагревателното тяло. Готвенето в съдове с изкривено дъно води до увеличаване на разхода на ток. Изключвайте котлоните преди края на времето за готвене и използвайте остатъчната топлина.
Ако сте привърженици на енергийната ефективност, трябва да знаете още, че тенджерата под налягане намалява с 50 % времето за готвене. Точно толкова пести уредът за варене на яйца в сравнение със сваряването им на котлона. За затопляне и кипване на порции до 400 гр. на микровълната фурна й е необходимо по-малко време от котлона. При пържене на месо за кратко време трябва да се използва тиган.
Ритуалът по събуждането всяка сутрин също наполовина може да ни икономиса от разходите за електричество. Приготвянето на кафе в кафе-машина е с 50 % по-евтино, отколкото кипване на вода на котлон. Използването на фритюрник вместо електрическа печка спестява до 25 % от електроенергията. Печенето на филийките с тостер се оказва енергоспестяващо – с около 70 % в сравнение с фурна или на партигрил.
Ако по-често изхвърляме торбичката на прахосмукачката, също ще спестим по няколко стотинки от фактурата за ток. За увеличаване на спестовността можем да прибавим и по-честото чистене на котления камък от чайника и електрическата кана. Гладенето на мокро пране води до обратния резултат.
От пералнята също може да се икономиса
Когато си купувате пералня, съобразете се на колко души дрехите ще се перат в нея. Капацитетът й трябва да е съобразен с броя на членовете на домакинството, съветват от енергото. При 3-5 души барабанът трябва да е за 4-5 кг. Важна е обаче и температурата, при която се пере. При 60 градуса и 150 изпирания на година с пералня клас А това ни струва 26 лв. Ако температурата е 40 градуса, разходът пада на 15 лв. Сушилните също не са за пренебрегване в сметката за електроенергия. За да я намалим, преди да преместим цялото пране в сушилнята, по-добре е да го завъртим в центрофугата по възможност на 1200 оборота, но не по-малко от 800 оборота на минута. Сложете цялото пране в сушилнята. Ако го правите на порции, изразходваната електроенергия ще е поне с 30 % повече. След всяко сушене почиствайте въздушния филтър.
В банята също може да икономисаме някой и друг киловат електроенергия. За една пълна вана (140-180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Обемът на бойлера също е от значение и се купува според броя на членовете в домакинството. Бойлерите от клас А са все по-предлагани на пазара. По-добре денонощно включен бойлер, отколкото ударното му пускане на пределно висока температура само веднъж в денонощието, съветват от енергото. Бойлерът е важен при формирането на крайната сметка за ток, защото според изчисленията на експертите на него се падат 23 на сто от стойността на месечната ни фактура. За да се намали разходът, е необходимо термостатът му да е на 60-65 градуса, а резервоарът му да се източва на всеки три месеца.
Нов телевизор и пестеливи лампи
Още 60-65 лв. могат да се икономисат за една година от енергоспестяващи крушки, става ясно от наръчниците по пестене на ток. За целта обикновените крушки от 60 W трябва да се заменят с такива от 12 W. Като цяло използването на енергоспестяващи крушки спестява до 80 % от разходите за осветление на дома. Важно е да се знае, че честото включване и изключване на енергоспестяващите крушки, намалява живота им. Ток се пести и от телевизора. Подмяната на стари телевизори с нови води до намаляване на електроенергия с до 80 %. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By) годишно около 150 квтч електроенергия. Спрямо тях новите уреди консумират значително по-малко ток. Телевизори и радиоапарати трябва да се оставят включени само при необходимост. Ненужното им включване струва само нерви и пари. Същото се отнася и за компютъра.
Ако изключваме зарядното за мобилния телефон от контакта, когато не е закачено за GSM-а, можем да си спестим още 12 на сто от потреблението за ток за година.
Освен новите уреди, добрата дограма и изолация на жилището, за по-ниската сметка за електричество е важно и в какви цветове е боядисан домът ни. Светлите стени са по-добрият избор от тъмните цветове заради свойството им по-малко да поглъщат от слънчевата светлина и топлина.
По-често мийте прозорците и не затрупвайте первазите с цветя, това също води до пестене на енергия и левчета от месечния бюджет.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново