С 500 000 лв. ремонтират улици, читалища и площади по селата

Публикувано на ср, 24 май 2023
469 четения

500 000 лв. са предвидени и тази година по програмата “Инициативи на местните общности” на Община В. Търново. Средствата са за населените места в общината, в които ще се финансират проекти за облагородяване на общи площи, ремонти на улици и читалища и други дейности.
Общо 36 проекта на 30 местни инициативни групи са одобрени, като по традиция повечето от тях са насочени към подобряване на уличната мрежа. Предстои до края на седмицата кметът Даниел Панов да подпише протокола на комисията, одобрила проектните предложения, след което ще бъде възложено и тяхното изпълнение. За ремонт на пътната инфраструктура ще има екипи на фирма “Пътни строежи – В. Търново”, като предстои изготвянето на график за изпълнение на дейностите.
От читалището в Самоводене са заложили на ремонт на сервизното помещение към читалището. Довършване на площадните пространства са планирани в селата Беляковец и Момин сбор, а в Шемшево ще доразширят парка и ще монтират нови спортни съоръжения. Във Ветринци са заложили на ремонт на уличната мрежа и обновяване на автобусната спирка.
Планира се работата по програмата “Местни инициативи” да започне в началото на юни и да приключи в началото на септември, уточни Тошко Кръстев, председател на Сдружението на кметовете и кметски наместници “Янтра 2001”.
През 2022 г. всички 36 населени места в общината се включиха с проектни предложения, някои от тях бяха от читалищни настоятелства и инициативни групи. В 27 населени места беше ремонтирана уличната мрежа на стойност над 345 000 лв. В Шемшево обновиха читалището, а в Беляковец, Балван, Церова кория, Момин сбор и Русаля площадните пространства. В Арбанаси и Русаля бяха осигурени средства за видеонаблюдение.
Програмата за местни инициативи стартира през 2009 г. и благодарение на нея кметовете и кметските наместници успяват през годините да реализират редица дейности.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново