С 40 обекта стартира капиталовата програма на Община Г. Оряховица

Публикувано на нд, 28 Ян. 2018
185 четения

С 40 обекта стартира капиталовата програма на Община Г. Оряховица за 2018 г. Планираните разходи са в размер на 1 367 040 лв., от които 582 000 лв. е целевата субсидия, а останалите са собствени средства. В рамките на програмата предстоят ремонтни дейности в три училища, основни ремонти на три пенсионерски клуба и на Младежкия дом в града, а този в Долна Оряховица е преходен обект. Ще бъдат осигурени няколко хидрофорни помпи за жилищни блокове. Предвидено е още изграждане на кръгово кръстовище до Съда, видеонаблюдение в населените места, детска площадка и др. Това стана ясно на последната сесия на Общинския съвет, когато беше гласуван Бюджет 2018 г.

Финансовата рамка е 29 574 298 лв., което е с около 2 млн. лв. повече от началото на миналогодишния бюджет. 2018-а е ключова за приключването на няколко големи обекта, с чието изпълнение и отчитане Общината ще гарантира способности за управление на всички останали проекти от Инвестиционната програма.

През 2018 г. Общината ще плати 400 000 лв. отчисления от такса битови отпадъци за минал период. Очаква се след одобрение от ПУДООС да започне и рекултивацията на закритото сметище, обясни кметът Добромир Добрев. Предстои да бъдат завършени градският площад и парк „Детски кът“. Проектът за подобряване на образователната среда приключи и предстои искане за окончателното плащане. Очаква се и финансиране от Националния доверителен екофонд за ДГ „Първи юни“. За подобряване на условията за икономическо развитие по ул. „Иван Момчилов“ се реконструира и доизгради канализацията. Предстои довършване на сградата на Приюта за бездомници, както и доставка на оборудване. През 2018 г. продължава изпълнението на договорите по Националната програма за енергийна ефективност на останалите 11 блока.

За МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще бъдат отделени близо 160 000 лв. за първа вноска на скенера и за лапароскопско оборудване. Планират се средства за нов рентген на разсрочено плащане. През годината ще се кандидатства за два обекта по програма „Красива България“ – за туристическия заслон на хижа „Божур“ и за ремонт на втория етаж на МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново