С 18 % са намалели сметките за улично осветление

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
176 четения

С 18 % са намалели разходите за улично осветление във В. Търново след подмяна на част от осветителните тела с нови по-икономични лампи. Това заяви кметът Даниел Панов по време на представянето си на отчета за миналата година на заседанието на местния парламент. По думите му месечните икономии са средно около 20 000 лв. Градоначалникът припомни, че през 2022 г. са подменени 1581 осветителни тела с нови такива LED от най-ново поколение в кварталите „Бузлуджа“, „Кольо Фичето“, „Картала“ и „Зона В“, в които живеят над 37 000 жители.
„През 2022 г. основен приоритет на Община В. Търново бе да изпълнява договорите по проектите за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ, за да бъдат реализирани в срок. За да се ограничат щетите от забавянето на изпълнението на инвестициите, причинени от комплекса от кризи, Община В. Търново предприе действия да предоговори сроковете и бюджетите за изпълнението им. Очевидно мащабното строителство по изгражданите обекти ще се разгърне тази година“, заяви Даниел Панов. Той посочи, че предстои пускането в експлоатация на надлеза над ул. „Магистрална“ след като от „Енерго Про“ извършат 72-часови проби, след което ще бъде назначена Държавна приемателна комисия. Предстои изграждането на кръговите кръстовища край Летния театър и Беляковско шосе, както и на буферния паркинг край Сержантското училище.
Следващата седмица предстои да започне подмяната на ВиК мрежата в кв. „Света гора“, след което ще бъдат ремонтирани 6,1 км от улиците в старата част. Дейностите са част от проекта „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватна мрежа на път TEN -Т“. Предстои да започне и изграждането на новата детска градина в кв. „Картала“, за която бяха отпуснати 2,9 млн. лв.
По отношение на инфраструктурата кметът заяви, че през 2022 г. е стартирала реконструкцията на ул. “Александър Бурмов” в кв. “Картала”. Изпълнени са ремонтни дейности и на ул. “Народни будители”, ул. “Димитър Благоев”, ул. “Иван Хаджидимитров” и ул. “Димитър Рашев”. Реализирано е доизграждане на тротоарите на ул. “Камен Зидаров” и ул. “Петко Тодоров” в кв. “Картала”. Извършен е основен ремонт на тротоарни настилки с вибропресовани павета по ул. “Цар Тодор Светослав”, по ул. “Цар Самуил” и частично по ул. “Марно поле”, посочи още Даниел Панов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново