С 1,7 млн. лв. обновиха три жилищни блока в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 30 юни 2020
248 четения

С 1,7 млн. лв. бяха обновени и санирани три жилищни блока в Г. Оряховица. Средствата са по проект на Общината, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Те са вложени в повишаване на енергийната ефективност на многофамилните сгради на ул. “Росица” 2, 4, 6 и 8, в които има 32 апартамента, на ул. “Камчия” 4, 6, 8 с 24 жилища, и на ул. “Ген. Скобелев” 6 и 8, в която има 6 апартамента. Така на практика е подобрена жизнената среда на 62 домакинства, които реално вече са в по-висок клас на енергопотребление.
Обновените сгради бяха официално открити от кмета на общината инж. Добромир Добрев.
62 домакинства получават един по-добър начин на живот. Нашата идея е да подобрим състоянието освен на жилищните кооперации, така и на всичко, свързано с вертикалната планировка. Миналата седмица беше положена и нова асфалтова настилка на двете съседни улици, с което жителите на квартала получават един достъпен и европейски начин на живот, към който се стремим за всички квартали”, заяви инж. Добрев. Той увери, че ще продължат усилията за облагородяване на квартала.
Договорът между МРРБ като управляващ орган на оперативната програма и Община Г. Оряховица беше подписан на 14 май 2019 г. Общата сума е 1 724 239 лв., като 85 % са осигурени безвъзмездно, а останалите 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет. Изпълнители на проекта са “Енел Строй” ООД, ЕТ “Идеал – Хасан Юсеинов” и “Емили Строй” ЕООД.
С парите са направени топлоизолация на подова конструкция, външни стени и покрив, подмяна на дограмата и други ограждащи елементи, сменени са осветителните тела в общите части, изградена е мълниезащитна инсталация, подменени са улуците, водосточните тръби и др.
По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Г. Оряховица бяха санирани 14 панелни блока.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново