С 1,5 млн. лeвa преобразяват най-стария парк в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 3 Дек. 2020
365 четения

С 1,5 млн. лв. предстои да бъде обновен най-старият парк в Г. Оряховица – Градската градина. Това обяви зам.-кметът Николай Георгиев във връзка с предстоящата реализация на мащабните ремонтни дейности. Средствата са по проект “По-добра паркова среда в гр. Г. Оряховица”, финансиран по Оперативна програма “Региони в растеж”. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1,3 млн. лв., а останалите 221 052 лв. са осигурени от националния бюджет. Паркът е на повече от 50 г., като досега не е ремонтиран.
“Предстои да бъдат обновени алеите в парка, включително и изграждане на нови с бетонови блокчета. Ще има две игрища за баскетбол и волейбол, както и три детски площадки за деца от 0 до 3 г. и от 3 до 12 г. Проектът предвижда още площадка с фитнес уреди, игрище за тенис корт и комбинирано игрище. Предстои ремонт и на двата шадравана, които в момента не са действащи. Ще бъде монтирана нова паркова мебел, енергоспестяващо и декоративно осветление и система за видеонаблюдение”, посочи още зам.-кметът Николай Георгиев.
В проекта е заложено още обособяването на зони за пикник и за творчески изяви, ще има и места за любителите на шахмата и таблата. Парковата среда ще бъде адаптирана за ползване и от хората с увреждания.
Градската градина се простира на площ от 30,5 дка, от които над 21 дка са зелени площи, а алеите и детските площадки заемат 8,6 дка. Предвижда се запазване на зелените площи, като единствено старите и болни дървета ще бъдат премахнати, но ще бъдат засадени нови видове, предимно декоративни храсти.
Очаква се ремонтните дейности да започнат до края на годината, като крайният срок за изпълнение е 30 месеца от подписването на договора с фирмата изпълнител. Обновяването на парка ще бъде направено от фирма “Джамбо 33”, която е избрана с обществена поръчка. Дружеството вече има няколко реализирани проекта в Г. Оряховица.
Това е петият парк, който ще бъде ремонтиран за последните няколко години. През 2018 г. беше открит изцяло ремонтираният парк “Детски кът”, който е и най-големият в града. В модернизирането му бяха вложени близо 1,7 млн. лв.
Над 19,5 млн. лв. са инвестирани досега в Г. Оряховица по Оперативна програма “Региони в растеж” за периода 2014-2020, посочи зам.-кметът Николай Георгиев. Със средствата беше обновена централната част на града, парк “Детски кът”, беше изграден също така приют за бездомни лица, подобрени бяха условията в училища и детски градини и др.
Предстои всеки момент да стартира и изграждането на Кризисен център за жертви на насилие, който ще бъде обособен в част от бившето СУПЦ “Елена Грънчарова”. В него ще бъдат приютявани също и хора, жертви на сексуална или друга форма на експлоатация. Следващата година ще започне и ремонтът на НЧ “Братя Грънчарови-2002”, посочи още Николай Георгиев.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново