С 15 000 лева проучват и облагородяват Античния керамичен център до Павликени

Публикувано на чт, 20 юли 2023
184 четения

Проект на Историческия музей в Павликени получи 14 880 лв. финансиране от Министерството на културата по Програма за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация през 2023 г. Средствата ще бъдат използвани за Античния керамичен център, намиращ се в местността Кърна бунар/Върбовски ливади, на 5 км северозападно от Павликени. Той е разположен на площ от приблизително 9 900 кв. м, а първите археологически проучвания в него са направени през периода 1971-1979 г. от Богдан Султов. Той проучва три комплекса от римска вила от II-III век – централен, западен и югозападен. В западния сектор са изследвани 4 постройки, част от оградна стена и 14 пещи, но в нито една от посоките проучванията не са приключени. След 1982 г. е изоставена поддръжката му, а гъстата растителност е превзела откритите през 70-те години на 20 в. антични сгради и пещи.
През тази година се предвижда разчистване от растителност на сектора, възстановяване на план-квадратната мрежа от геодезист и недеструктивно геофизично издирване, с цел да се установи наличието на археологически структури, които в следващите години да бъдат проучени, посочи Елена Чанакчиварова-Христова, директор на Историческия музей в Павликени. Д-р Ева Димитрова, асистент в катедра “Археология” във ВТУ, ще ръководи проучванията, като е предвидено участие и на ученици от СУ “Бачо Киро” в Павликени, допълни Христова.
Античният керамичен център край Павликени е единственият обект от такъв вид не само в България, но и в Югоизточна Европа. Обектът е с производствен характер – проучени са над 50 пещи за изпичане на битова и строителна керамика в трите сектора на обекта. Керамичната продукция задоволява нуждите на местното население, но също така е произвеждана с цел търговия. Произведения на местните ателиета са доставяни в Никополис ад Иструм край сегашното село Никюп, Нове край Свищов, в селища и градове в провинциите Долна Мизия, Тракия и Дакия, на Кримския полуостров. Обектът притежава висок културно-туристически потенциал, а централният му сектор е експониран и социализиран. Това е единственият обект в България, на който могат да бъдат видени експонирани на място пещи от 2-3 в., а проучванията в него имат огромна научна стойност за целия район, каза Христова.
Николай ВЕНКОВ
сн. ИМ – Павликени

loading...
Пътни строежи - Велико Търново