Румен Петков, лидер на ПП „АБВ“: „Спирането на АЕЦ Белене е най-тежкият икономически удар през последните десетилетия“

Публикувано на ср, 18 окт. 2023
544 четения

Коалиция „Левицата!“ във В. Търново показва добре организирана предизборна кампания. Това заяви Румен Петков, председател на ПП „АБВ“ и член на Коалиционния съвет на „Левицата!“. Според него консолидацията на левите сили в България е без алтернатива и за това е важен резултатът от изборите на 29 октомври. Ако след местния вот бъдат предприети ясни стъпки и действия по отношение на консолидацията на левицата, тази тяга ще доведе до извънредни парламентарни избори и смяна на сегашното управление, прогнозира Румен Петков.
Лидерът на „АБВ“ коментира и темата за българската енергетика. По думите му решението на правителството за спиране на проекта за АЕЦ Белене е най-тежкият социално-икономически удар, който ни е нанасян през последите десетилетия. Това според него ще доведе до поевтиняване на земите и имотите в региона и ръст на безработица.
„Това са ефектите за Централна Северна България, а в стратегически план ударът върху българската енергетика ще е катастрофален. Това е сравнимо с престъплението на Иван Костов със затварянето на 1 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй, при положение, че 3 и 4 щяха все още да работят. И днес престъпното решение на правителството на Денков да харижем двата блока от Белене на Украйна е смразяващо. Виждаме, че Турция изгражда с изключителен интензитет ядрени мощности, Унгария и Румъния също изграждат ядрени мощности. А ние сме страната, която от стратегическа позиция в осъществяване на енергийната сигурност, ще станем енергийно зависими“, каза още Румен Петков. Той показа и подписка от преди две години, подписана от тогавашните министри Асен Василев и Кирил Петков, която е за запазване на комплекс „Марица-Изток“, в която е записано, че мините осигуряват енергийната независимост на страната.
„На 28 септември под натиска на същите тези хора беше приет закон, в който има няколко интересни текста. Забранява се вносът на нефт от Русия, който е с по-ниска цена от тази в определена платформа, т.е. със закон забраняваме вноса на евтин руски нефт. И второ – задължаваме компаниите, които извършват транзит на руски газ и внасят руски газ в България, да плащат по 20 лв. за мегават/час. Тези хора искат скъп бензин и дизел в България. Те налагат такса от 20 лв. заради некадърност, за да се гарантира приходната част в бюджета“, коментира още Петков. Той призова на 29 октомври всеки разумен човек да прецени добре накъде искаме да вървим като общество.
Румен Петков заедно с представителите на листата за общински съветници от „Левицата!“ с водач Красимир Радов обявиха, че ще дарят книги на библиотеки в община В. Търново.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново