Решаването на водната криза е голямото предизвикателство пред павликенския кмет

Публикувано на чт, 4 ян. 2024
576 четения

Решаването на проблемите с водоснабдяването ще е най-голямото предизвикателство пред инж. Емануил Манолов и екипа му и през настоящата година. Причината е, че малко над половината от населените места в община Павликени, които са общо 21, имат проблем с водоснабдяването. Най-зле е положението в селата Върбовка, Димча, Бутово, Недан и Долна Липница. Жителите на Павликени, Росица, Вишовград, Паскалевец, Михалци, Сломер, Батак и Стамболово нямат проблеми с водата. В останалите населени места водна криза има на периоди и тя зависи от метеорологичните условия.
“До месец предстои да бъде пуснато допълнителното водоснабдяване на село Върбовка, което се реализира по проект. В Павликени приключи предпоследният етап от реконструкцията на водопроводната мрежа. На финал е проектирането на подмяната на 15 км от водопроводи в Бяла черква. През ноември и декември възложихме обследване на съществуващите водопроводни мрежи в още няколко населени места”, поясни инж. Манолов.
Друг акцент в работата му през 2024 година ще е модернизиране и разширяване на спортните обекти на територията на общината. Третият приоритет за кметския екип ще е рехабилитация на пътната мрежа, а четвъртият – опазване на района на Павликени като екологично чист.
Пет проекта на Община Павликени са одобрени и са заложени в държавния бюджет за тази година, съобщи инж. Манолов. Това е вторият етап от реконструкцията и рехабилитацията на четвъртокласния път Павликени – Дъскот – Паскалевец и границата с община Велико Търново при село Ресен. Средствата, които ще бъдат вложени в участъка, са 4,5 млн. лв. Пари ще бъдат отпуснати за последния етап от реконструкцията на вътрешната водопроводна мрежа в Павликени. Парите за това са 1,4 млн. лв. Още един водопровод ще бъде ремонтиран за 1,5 млн. лв. Одобрен е и проект за основен ремонт и рехабилитация на улица “Ловец”, която е една от обходните артерии на града. Средствата за това ще са в размер на 1 340 000 лв.. Предвидили сме и сме получили одобрение за реконструкция на лекоатлетическата писта на градския стадион “Ганчо Панов” с 1 310 000 лв. Така ще бъде подпомогната дейността на най-новия спортен клуб в Павликени “Йордан Петров – Графа”. Пистата ще може да се използва и за масов спорт от гражданите. С тези проекти не сме достигнали полагащия ни се лимит от 15 млн. лв., но изискването е да се кандидатства с обекти, които имат разрешение за строеж. Имаме време, до 1 март ще внесем и останалите наши предложения. Те ще са за още около 5 млн. лв. и ще бъдат насочени към подмяна на амортизираната водопроводна мрежа”, поясни инж. Манолов.
В момента Община Павликени работи по реализацията на още няколко проекта. Те са свързани с рехабилитация и модернизация на системите за външното изкуствено осветление на Бяла черква и Павликени. Той е на ниво определяне на изпълнител. Другият е свързан с реконструкция, обновяване и модернизация на парковата среда в зоопарка. Там също тече обществена поръчка. Предвижда се още реконструкция на част от парк “Кирил Ракаров” пред входа, ремонт на НЧ “Селска любов” в село Недан, реконструция и обновяване на сградата на общежитието на Професионалната гимназия по аграрни технологии “Цанко Церковски”. Там проектите са готови, предстои обявяване на поръчката за строител. Подготвяме проект и за направата на изкуствено игрище в другото голямо училище в Павлекени “Св. Климент Охридски”, както и за енергийна ефективност на сградата на детската градина в Бяла черква.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново