Рекордните 80 000 лв. приходи от спектакли отчете търновският театър

Публикувано на вт, 9 юли 2013
557 четения

Близо 80 000 лв. приходи от продажба на билети за първото полугодие на 2013 г. отчете Музикално-драматичният театър “Константин Кисимов” във Велико Търново. В сравнение със същия период на миналата година културната институция може да се похвали с около 20 000 лв. ръст от спектаклова дейност. До края на 2013-а приходите на театъра се очаква да се увеличат до около 180 000 лв. Така ще постигнем скок с около 40 на сто спрямо 2012 г., сподели директорът Васил Вълчев. През миналата година артистите са отчели около 150 000 лв. приходи, а през 2011-а – 104 000 лв.
За първите шест месеца на година са изиграни общо 66 спектакъла, от които 30 са на търновска сцена и още 36 – в турнета из страната, като до момента трупата е играла в 33 населени места. В някои от градовете, в които са гостували, те са играли повече от една постановка.
На близо 37 000 лв. възлизат приходите от драматичните спектакли, 46 000 лв. са от музикалните и 2500 – от детските постановки, обяви театралният шеф. Общо 12 586 зрители са аплодирали постановките на театъра, при 9000 души публика за първото полугодие на 2012-а. Средна цена на билета е 6,31 лв., което също е отлично постижение за Музикално-драматичен театър, тъй като през последните няколко години публиката е влизала в салоните срещу билетче на цена между 2 и 5 лв.
27 са изиграните музикални постановки на търновския театър и още толкова са драматичните заглавия. Трупата е гостувала и пред детска публика с 14 спектакъла. Започнахме новия сезон с премиера на детското заглавие “Хензел и Гретел”, припомни Васил Вълчев. След това подготвихме празничния концерт за празника на Велико Търново 22 март, съвместно с хор “Кантилена”.
Театърът по традиция се включи с концерт и в Австрийските музикални седмици в България.
“Графиня Марица” беше новото премиерно заглавие на музикалния състав. След това артистите възстановиха и операта “Травиата” на Верди, която е била представена с невероятен успех на сцените във Велико Търново, Плевен и Ловеч. Наскоро търновци аплодираха и едноактната опера на Доницети “Рита”, в която участват абсолвенти от Националната музикална академия “Панчо Владигеров” в София.
Публиката харесва всички заглавия от репертоара на драмата, а представленията на “Железният светилник” продължават да се играят при пълен салон както в старата столица, така и в страната. Най-играното музикално представление е “Българи от старо време”, като почти не му отстъпват “Веселата вдовица” и “Графиня “Марица”.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново