Разпродават медицинска апаратура и оборудване

Публикувано на ср, 5 февр. 2020
2968 четения

Медицинско оборудване и техника за близо 10 000 лв., собственост на затворилата преди години болница в Елена, са обявени за продажба. Сред пуснатите от синдика на МБАЛ “Д-р Димитър Моллов” вещи са ехограф, кувьози, реанимационен апарат за новородено, операционни лампи, апарати за вентилация, монитори и др. Разпродават се също пералня, бойлер, шкафове, инвалидни колички и медицинско обзавеждане от стационара.
Обявата е публикувана в Информационната система за производство по несъстоятелност на Министерство на правосъдието, а продажбата е съгласно решение, взето от проведеното на 25 октомври 2019 г. събрание на кредиторите на лечебното заведение. Продажбата на оборудването ще е чрез пряко договаряне и ще се проведе на 28 февруари в София.
Началната цена на всички движими вещи, обособени в три групи, се равнява на 50 % от пазарната оценка. За участие в наддаването е необходимо кандидатите да внесат задатък в размер 10 % от оценката на имуществото, за което участват. Купувачите ще бъдат избрани сред предложилите най-високата цена за съответните вещи.
Болницата в Елена е една от първите в България след Освобождението, открита през 1880 г. Заради натрупани дългове през 2012 г. стационарът беше затворен. Задълженията му са в размер на над 1 млн. лв. към НАП, доставчици на лекарства и консумативи и др. В сградата на болницата се помещават хоспис, филиала на Спешна помощ, медицински център, както и кабинетите на общопрактикуващи лекари. През 2017 г. сградата на болницата беше пусната за продажба от синдика на дружеството. Община Елена, която е съсобственик на МБАЛ, се надяваше да бъде закупена от инвеститор, който да я превърне в дом за стари хора или друга социална услуга, но такъв не се намери.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново