Пчеларите намаляват броя на кошерите си заради ниските изкупни цени на меда

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
504 четения

Близо 70 пчелари от страната се включиха в двудневния семинар на тема “Здрави пчели”, който се проведе в Арбанаси. Форумът бе организиран от Българската академия по пчеларство и в него се включиха лектори от Франция и Унгария. Темите в семинара бяха свързани със здравето на пчелите, предизвикателствата пред стопаните, иновациите и др.
“До преди 2-3 години основният проблем беше смъртността на пчелните семейства, но в момента нещата се стабилизираха. Производството е намаляло, защото климатичните условия се промениха, климатът стана по-сух. В определени райони на страната има мед, в други няма. В Търновския регион например годината беше по-лоша от нормалното”, заяви Димо Димов, съучредител на Българската академия по пчеларство. Той допълни, че много от пчеларите намаляват броя на пчелните семейства, тъй като изкупните цени не се увеличават, а същевременно разходите нарастват. Международните изкупни цени на мед са 2 евро на килограм на едро. “Но нишите, а българският мед може да си позволи да влиза в отделни пазарни ниши, са с по-висока цена. Миналата седмица бях в Турция и имаше мед със средна цена около 25 евро на килограм. Пазарната ниша означава качество, специфика на меда, като мановия например. Има преработватели, които се опитват да правят комбинация от различни видове мед, например липов, акациев и старопланинска мана”, разказа Димо Димов.
По време на форума лекции изнесоха двама специалисти от дирекция “Здравеопазване” към Българската агенция по безопасност на храните и един ветеринарен лекар. Експертите говориха за опазването на здравето на пчелните семейства и най-новите тенденции при лечението на вароатозата и нозематозата от страна на ветеринарната практика и медикаменти.
“Правилната профилактика и лечение на пчелите може да бъде предписана само от ветеринарен лекар. Това е гаранцията, че българският мед може да бъде с необходимото качество и няма да съдържа вредни вещества”, обясни д-р Антонио Радоев от БАБХ. Той подчерта, че има система за контрол, която започва от начина на отглеждането на пчелите, обхваща добива не мед и проби за остатъци от използвани лекарствени вещества. На територията на цялата страна има лаборатории, в които се изследват пчелните продукти.
“Фактът, че даден продукт е стигнал до законната търговска мрежа, означава, че производителят е регистрирал в БАБХ своя пчелин и местообитанието, където пчелите са го добивали. Това е посочено на самия етикет”, допълни д-р Радоев. По думите му, при установяване на мед, в който при лабораторен анализ са установени лекарствени субстанции над допустимите норми, от органите на БАБХ го унищожават.
Регистрираните пчелини в системата на БАБХ са близо 20 000 и всички те подлежат на контрол и трябва да изпълняват Националната програма по здравеопазване при болести по пчелите, уточни д-р Марина Иванова-Поюжина, експерт в БАБХ. Тя посочи, че се наблюдава тенденция към увеличаване на броя на пчелните кошери, поставени в градски условия. Изследванията за качеството на меда, произведен в градска среда, отговаря на всички стандарти, посочи експертът.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново