Проверяват фирма от Свищов за неизплатени заплати

Публикувано на чт, 31 окт. 2019
330 четения

Дирекция “Инспекция по труда” във В. Търново е започнала проверка на свищовска фирма заради неизплатени заплати на работниците за повече от два месеца. Предстои фирмата да бъде обявена в несъстоятелност, а резултатите от проверката ще са ясни през ноември, уточни инж. Невена Стефанова, директор на трудовата инспекция.
264 665 лв. са неизплатените навреме трудови възнаграждения за 9-месечието на годината в областта. След намесата на инспекторите и дадените от тях предписания са изплатени 229 029 лв. Трудовите инспектори продължават проверките относно изплащането в установените срокове на работни заплати и дължимите обезщетения при прекратяване на трудовите правоотношения.
Общо 2840 нарушения са установени за 9-месечието в региона във фирми и предприятия във всички сфери на икономиката при извършените 876 проверки. Най-много са нередностите, свързани с трудовите правоотношения – 1727, относно работното време на служителите, отпуските, оформяне на трудовите книжки и др. 717 са нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд, а 258 са свързани с мерките за безопасност на работното оборудване и технологичните процеси.
Установени са и случаи, при които трудовият договор между работодателя и работника не е сключен в писмена форма, както и допускане до работа на служителя, без да е получил копие от договора и документ, че е регистриран в НАП. Все по-често се констатират и случаи, в които се подава уведомление до НАП за сключен трудов договор с работник без фактически да има двустранно подписан такъв и от двете страни по него, посочи още инж. Стефанова. И уточни, че през периода не са установени нарушения на незаконосъобразно наемане на работа на непълнолетни работници без разрешение на инспекцията по труда. Постъпилите искания за периода са общо 109 на брой.
Към дуалното обучение в областта има слаб интерес, като издадените разрешителни за ученическите стажове са общо 12.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново