Продадоха Сержантското училище в Горна Оряховица

Публикувано на пт, 17 Авг. 2018
8048 четения

След няколко неуспешни опита, Сержантското училище в Г. Оряховица най-накрая е продадено, научи “Янтра ДНЕС”. Информацията потвърди кметът на града инж. Добромир Добрев. Той посочи, че по сметката на Общината са постъпили пари от продажбата на имота. Сделката е факт от миналия месец, но от НАП отказаха да дадат информация кой е новият собственик на апетитния терен.
Бившето Сержантско училище е с площ от 62 дка и 21 сгради и е на разпореждане на държавната фирма “Транспортно строителство и възстановяване”. Заради крупни задължения данъчните обявиха за продан активите в Г. Оряховица като първоначалната оценка за имота бе 1 864 524 лв. Според оценителите цената на земята е 498 096 лв., а на сградите – 1 366 428 лв. Последваха няколко неуспешни търга, след което бе насрочен нов за 18 юли, а наддаването започна от 839 000 лв. За колко точно е продаден имотът все още не е ясно.
Сержантското училище в Г. Оряховица бе закрито през 1989 г., а Общината няколко пъти постави искане пред Министерството на транспорта, като принципал на държавното предприятие, да ѝ преотстъпи терена, за да стане част от новата индустриална зона. Министерството така и не пожела да се раздели с имота си, който отиде за погасяване на задължения към бюджета. Кой и за какво ще използва мястото, което се намира недалеч от летището, тепърва ще стане ясно.
В града се говори, че интерес към мястото има столичният бизнесмен Румен Гайтански, който участва в “Консорциум Гражданско летище Г. Оряховица”.
Вчера се проведе търгът и за бившите казарми във В. Търново, след като миналия месец НАП обяви за продажба шест поземлени имота заедно с намиращите се върху тях сгради. Общата цена за тях е 2 147 920 лв. Теренът се простира на площ от 28 дка, като най-високата цена от 495 872 лв. е за имот с площ от 9779 кв.м. Продават се също санитарни помещения, навес, складове и столова.
През 2016 г. Община В. Търново поиска безвъзмездно от Министерството на отбраната пустеещите казарми на Строителни войски, които се намират на ул. “Иларион Драгостинов” 1, точно до Старческия дом. Идеята бе да бъдат използвани за реализиране на инвестиционни намерения – частни или общински.
Весела БАЙЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново