Президентът Румен Радев почете празника на Павликени, дариха го с везана риза (снимки)

Публикувано на сб, 30 юни 2018
3850 четения

Президентът Румен Радев уважи празника на Павликени на 29 юни, когато се отбелязва Денят на св. равноапостоли Петър и Павел. Той поздрави жителите на града, който чества 75 години от обявяването му за община. След официалното посрещане от кмета инж. Емануил Манолов, президентът и главнокомандващ на Българската армия прие почетния караул на Националната гвардейска част пред сградата на Общината. После на пл. „Свобода“ държавният глава и кметът поднесоха цветя на паметника на загиналите за свободата на България.
От официалната трибуна президентът посочи, че обявяването на Павликени за град през 1943 г., в разгара на Втората световна война, означава, че тук е кипял интензивен обществен, икономически и културен живот, което е доказателство за здрав и силен български дух.
Затова и днес съм тук, да засвидетелствам уважение към вашето славно минало и най-вече към вас, днешните жители на Павликени, каза в словото си Радев. И подчерта, че хората тук пренасят славното минало и в новото време. Така е написано и в герба на града – „Античен и вечен“, и вие можете да се гордеете с тези думи. Освен това във всички исторически епохи Павликени е бил важен регионален център и името на града напомня за едно от най-значимите социални и религиозни течения в Средновековна Европа. Президентът припомни, че миналото на града е белязано от славни мигове в борбите за освобождение, а предприемчивият и борбен дух на предците е важна основа, на която стъпват днешните съвременници. Румен Радев поздрави хилядите жители на града, дошли на площада независимо от проливния дъжд, и им пожела да гледат уверено и със самочувствие към предизвикателствата на настоящия ден и към бъдещето.
В тържествената вечер кметът инж. Манолов отбеляза, че античните хора са открили красотата и плодородието на тази земя, за да основат селище на просперитет и напредък. “Стъпили върху нея, те проявяват своята сръчност, преданост и старание. Вековете след това правят Павликени част от всички важни епохи от историята на България. Днес стъпваме върху раменете на големи хора, които преди нас издигнаха Павликени като славен български град. След Освобождението на страната от турско иго създаването на Хаджиславчевия чифлик в Павликени запазва града като административна структура, а започналото изграждане на много обществени сгради и институции става със съдействието и прякото участие именно на неговия род”, подчерта кметът. Градоначалникът припомни, че през 1943 г. с Указ на цар Борис III населеното място било обявено за градска община, след като селските първенци изпратили прошение. Това не било случайно, тъй като по онова време имало два вестника, пет училища, четири банки, две кредитни кооперации, една кооперативна и три частни болници, 800 фирми, няколко околийски инспектората, изба с най-големия за страната износ на вино, силен гаров трафик. Всичко това дава основание на тогавашния Министерски съвет с Постановление 72 от 29 юни 1943 г. да обяви село Павликени за град.
“А днес Павликени е един от достойните градове на България. Основаваме ежедневието си върху работата, усърдието, спазване на правилата. Напредъкът и успехите на Fбщината се дължат на хората в Павликени, които имат своя начин на живот – умерен и скромен, но европейски. Не се правим на герои, но поемаме лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите”, посочи кметът.
След това инж. Манолов представи новите почетни граждани на Павликени и им връчи почетните знаци. Сред тях са фотографът Цончо Балканджиев, който е един от доайените на пейзажната фотография, преподавателката по сценична реч в НАТФИЗ проф. Диана Йовчева и архимандрит Георгий, бивша звезда в търновския театър, а сега свещеник в Павликени. Благодарение на него са реставрирани три църкви в Мусина, Градище и Русаля, а сега започва строителството и на манастир в с. Росица. Четвъртият почетен гражданин е изследователят проф. Христо Пимпирев. По негово предложение на остров Ливингстън в Южния океан вече има нос Павликени. След награждаването деца в национални носии връчиха на проф. Пимпирев знамето на града, което той да развее на нос Павликени. Трогнат, изследователят прикани децата да последват неговия пример.
На пл. „Свобода „ около 220 гвардейци представиха спектакъла „Искри“. След това започна голям концерт на Представителния оркестър на въоръжените сили със солисти Орлин Горанов, Маргарита Хранова и др. Празникът завърши със зрелищни илюминации.
По време на цялото тържество валеше дъжд. Това не попречи на павликенци да посрещнат с чадъри президента Радев, който получи плакет с герба на Павликени и красив ключ за спомен от посещението си в града. Жена от града пък дари държавния глава с везана риза.
На събитието присъстваха депутатите Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, досегашни почетни граждани на Павликени, ректорът на НВУ “Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов, командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов, Великотърновският митрополит Григорий, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, дипломати, кметове и гости от побратимените градове на Павликени в чужбина.
Радев е вторият президент от новото време, който посещава Павликени. Първият е Георги Първанов, който е идвал през 2006 г. Разбира се, като държавен глава в Павликени е дошъл и Тодор Живков, посетил Института по соята. Живков обаче е живял в Дъскот преди 9 септември 1944 г. със съпругата си Мара Малеева, която е била лекарка в селото.
Преди тържествената вечер в Павликени учени участваха в кръгла маса, посветена на 75-ия рожден ден на града. Във форума се включиха академиците Стефан Воденичаров, Ангел Попов и Иван Радев, професорите Огнян Герджиков, Петко Петков, Стоян Атанасов и Тодор Галунов, Нели Цонева, директор на местния музей, и писателят Димитър Томов. В разговорите се роди новият термин „павликеноцентризъм“, а Томов отбеляза, че Царска България е имала всички основания да обяви Павликени от село за град, защото е отговаряло на всички изисквания.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново