Президентът на КНСБ Пламен Димитров: “Увеличението на минималната работна заплата е стъпка в правилната посока”

Публикувано на чт, 12 окт. 2023
169 четения

“Увеличението на минималната работна заплата е стъпка напред в правилната посока.” Това заяви във В. Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че КНСБ ще подкрепят правителството за увеличение на минималната работна заплата със 153 лв.
“Ние искаме текстът да бъде допълнен и доработен, така че да предполага колективно договаряне над това число по браншове и по икономически дейности. Това е прагът – 50 % от средната заплата и нагоре вече е договарянето”, каза още Пламен Димитров. Според него така се е постигнала по-високата стартова заплата при учителите, а при миньорите е 40 % от действащата минимална заплата.
Президентът на КНСБ посочи, че в момента се обсъжда по какъв начин да продължат протестните действия на миньорите и енергетиците. “Очаквам да се постигне съгласие за продължаване на ефективните стачни действия, но засега само в мини “Марица-Изток”. В ТЕЦ-2 няма такава нагласа. И ако това се случи, трябва да се влезе в мината, да се съберат съответните подписи 50+1 от списъчния състав, с определени конкретни искания, които трябва да бъдат към ръководството на мината. В момента исканията не са към ръководството на мината, а към държавата. Ефективната стачка е много силен механизъм за натиск, но исканията трябва да бъдат други, което в един момент малко разколебава хората как да се действа в момента, когато искаме едно, а трябва да запишем в исканията друго, за да сме законосъобразни”, каза още Димитров. Той прогнозира, че процесът за организиране на ефективна стачка ще трае поне месец.
Според него подобна ефективна стачка на миньорите и енергетиците “боли”, когато трябва ток, както е през зимата, и натоварването е 6000-7000 мегавата и когато спре токът, тогава някой ще ги чуе, посочи още Пламен Димитров.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново