Предстои изграждането на повдигната пътека на рисков път в Г. Оряховица

Публикувано на пт, 16 Дек. 2022
656 четения

До момента няма постъпило искане от Община Г. Оряховица за изграждането на пасарелка за обезопасяване на републиканския път III-514 и участъка, който минава през града. Това става ясно от отговора на регионалния министър Иван Шишков по повод питане на народния представител Димитър Николов. В него депутатът отправя въпрос към ресорния министър какви мерки са предприети за обезопасяване на път III-514, посочвайки, че като председател на ОбС в Г. Оряховица през 2019-2021 г. нееднократно е повдиган въпросът пред Областно пътно управление, особено след катастрофата, при която загина дете в района на “Захарни заводи”. Припомня и идеята за изграждане на пасарелка.
В отговора си министър Шишков посочва, че през юни 2021 г. е постъпило искане от Община Г. Оряховица за съгласуване на проект за обект “Ограничаване скоростта на движение на моторни превозни средства и обезопасяване пешеходното движение чрез изграждане на изкуствени неравности (повдигнати пешеходни пътеки) на територията на гр. Г. Оряховица”. За подобряване безопасността на пешеходното движение в представения проект част “Организация на движението” е било предвидено изграждане на повдигнати пешеходни пътеки на републикански път III-514 Камен – Г. Оряховица – В. Търново при км 40+786 и при км 43+090. Третокласният път в този участък съвпада с ул. “Св. Княз Борис I”.
На 9 юли 2021 г. Областно пътно управление – В. Търново, е съгласувало представения проект. Изкуствената/повдигнатата пешеходна пътека на път III-514 при км 43+090 (ул. “Св. Княз Борис I”) вече е била изградена от Общината. Предстои изграждането на пътеката при км 40+786 (ул. “Св. Княз Борис I”) в района на “Захарни заводи” АД, посочва още регионалният министър.
“Към момента Агенция “Пътна инфраструктура” е изпълнила своите ангажименти по отношение съгласуването на проекта и приемането с протокол на вече изградените пътеки.
До момента няма постъпило искане от Община Г. Оряховица относно изграждането на пасарелка. Съгласно чл. 3, ал. 3 от Наредба № РД-02-20-19/12.11.2012 г. за поддържане и текущ ремонт на пътищата, поддържането на подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, на осветлението и крайпътното озеленяване по републиканските пътища в урбанизираните територии се организира от съответната община”, посочва още министър Шишков.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново