Предлагат ново трасе на магистралата “Русе – В. Търново” с тунел под Арбанаси

Публикувано на вт, 12 Дек. 2017
5974 четения

Народният представител Явор Божанков, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и Огнян Стоянов, общински съветник, обсъдиха с горнооряховския бизнес изграждането на автомагистралата “Русе - Велико Търново”.

Бизнесът на Горна Оряховица настоява новият скоростен път от Русе до Велико Търново да минава колкото се може по-близо до града им. Това стана ясно от срещата, която народният представител Явор Божанков от “БСП за България” организира и в която се включи бизнес елитът на железничарския град. В началото на срещата Румен Марков от Ларж Инфрастръкчър Проджектс ООД представи подобрен вариант на синьото трасе, който Явор Божанков заяви, че ще бъде предложен на АПИ.
Според него основното изменение на синия вариант започва наблизо до връзката с автомагистрала “Хемус” при село Крушето и завършва на нов пътен възел западно от град Килифарево. Дължината на участъка е 26 км и 300 метра, предвидени са пътни възли и разклони до Поликраище, Горна Оряховица, В. Търново и Дебелец.
Тази част от трасето ще преминава в близост до река Янтра, Първомайци, Победа. Ще има още два тунела, единият под Арбанаси.  При този вариант новата магистрала ще пресича пътя София – Варна до Малки чифлик.
Горнооряховският бизнес настоява и за изграждане скоростна връзка с новата магистрала, която да не минава през населени места.
Румен Данков, един от шефовете на най-големия завод за захарни изделия, обясни, че ако връзката до автомагистралата е 40-60 км, загубите им ще са до 2 млн. лв. Горна Оряховица е промишленото сърце на област Велико Търново, затова се надяваме, че това ще бъде взето под внимание и връзките, които ще се изградят, ще са по-къси, заяви Данков.
Кметът на Поликраище Марин Тодоранов беше категоричен, че ако бъде приет комбинираният вариант, както АПИ иска, няма да бъде сложен край на ада от преминаващи тежкотоварни автомобили през неговото село. Причината е, че за да минат по най-прекия път, тировете ще слизат от магистралата при Полски Тръмбеш. Те ще използват сега съществуващото трасе, за да стигнат до митницата в Горна Оряховица.
Бизнесменът Тодор Дамянов беше категоричен, че трябва да се търси вариант за най-близко отстояние до магистралата. Според него подобреният вариант на синьото трасе е най-доброто решение на въпроса.
Производителят на камини Евгени Иванов обяви, че за да е конкурентоспособен, средствата за транспорт, които отделя, трябва да са по-малко.
Явор Божанков не скри притеснението си, че всички тези действия са малко закъснели, защото АПИ поставя всички пред свършен факт, тъй като вече вървят процедурите по оценка на въздействието върху околната среда. Въпреки това, съвсем скоро предстои среща на ръководството на Община Г. Оряховица и депутати от региона с министъра на регионалното развитие Николай Нанков и шефа на АПИ инж. Дончо Атанасов, на която исканията на горнооряховци ще бъдат поставени ясно и категорично.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Бранимир БОНЕВ 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново