Преди 75 г. с Указ на цар Борис III Павликени е обявен за град

Публикувано на чт, 21 юни 2018
810 четения

Преди 75 години на 29 юни с Указ на цар Борис Трети Павликени е обявен за град, съобщи кметът инж. Емануил Манолов. Общината ще чества тържествено тази дата другия петък, а специален гост ще бъде президентът Румен Радев.
През 1943 г. цар Борис Трети удовлетворил искането на общинската управа Павликени от село да стане град. В писмо до царя местните управници се аргументирали, че Павликени се развива много добре и се разраства. Има 4 училища, 5 банки, 800 фирми и жп гара. Освен това местната изба се слави в чудесно вино, което изнася и в чужбина. Тогава селото наброявало около
5000 души, а днес градът отчита население два пъти повече.
За тази важна годишнина сме подготвили богата културна и спортна програма, която вече започна и ще завърши на 30 юни с музикален фестивал на брега на р. Росица, където се събират хиляди почитатели на Джулая, за да посрещнат утрото на 1 юли, разказа кметът. В района на фестивала ще забиват известни рок банди, предвидени са къмпинг зона, скара-бира, риболов, викторина с награди, забавни игри, голям паркинг с охрана и над 800 седящи места. Очаква се рок – маратонът да привлече над 1000 души.
Кулминацията на тържествата ще бъде на 29 юни, като програмата е изтеглена вечерта заради ангажиментите на президента Радев. В късния следобед ще има тържествена сесия, на която ще бъдат гласувани четирима почетни граждани на Павликени. С високото звание са номинирани проф. Диана Борисова, преподавател в НАТФИЗ, родом от Павликени, архимандрит Георгий, с чиито усилия са обновени църкви в 46 селища в района, проф. Христо Пимпирев, по чието предложение има нос Павликени на Антрактида, и доайенът на художествената фотография Цончо Балканджиев, с над 20 самостоятелни изложби.
След това пред сградата на общината с гвардейска част и с участието на Гвардейския духов оркестър ще бъдат издигнати знамената. Около 220 гвардейци ще представят спектакъла си “Искри” и ще посрещнат президента. Румен Радев и инж. Емануил Манолов ще поздравят жителите на Павликени, след това започва голям концерт на Представителния оркестър на въоръжените сили, със солисти Орлин Горанов, Маргарита Хранова и др.
Ден преди официалния празник, в Павликени пристига плеада от историци, политици и учени от страната. Елитът се събира на кръгла маса, като темата е “България и Павликенският край – минало, настояще и бъдеще”. Ще присъстват акад. Стефан Воденичаров, акад. Атанас Попов, акад. Иван Попов, проф. Огнян Герджиков, проф. Петко Петков, бивш зам.-ректор на ВТУ, проф. Христо Пимпирев, писателите Антон Дончев и Димитър Томов, проф. Стоян Атанасов, проф. Тодор Галунов и Нели Цонева, директор на градския Исторически музей.
И две спортни инициативи ще допълнят богатия с мероприятия празничен ден, отбеляза кметът. На 23 и 23 юни ще бъде проведен още Седмият конкурс за млади изпълнители на песни с международно участие “Нека да е лято”.
За празника ще пристигнат делегации от Полша , Румъния и Русия.

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново