Правят пункт за преработка на мляко в свищовско село

Публикувано на чт, 8 юни 2023
3699 четения

Пункт за производство и съхранение на млечни изделия предстои да бъде изграден в свищовското село Червена. Инвестиционното намерение е внесено в Регионалната екоинспекция във В. Търново и в община Свищов. Предвижда се изграждане на пристройка със застроена площ 126,70 кв. м, като по-голямата част ще е ново застрояване, а останалите близо 30 кв. м ще е преустройство на обекта. Сградата ще бъде едноетажна, с носеща конструкция от стоманобетонови основи, колони и пояси. Имотът, където ще бъде изграден пунктът се намира в стопанския двор на селото.
Основните процеси в обекта, който ще преработва единствено краве мляко, добивано от съществуващата в имота кравеферма, са първична обработка на млякото, пастьоризиране, производство на айрян, заквасване на кисело мляко и производство на сирене.
Планира се обработка между 500 и 1000 литра мляко, добивани в рамките на един работен ден. Произвежданите асортименти ще се редуват по дни, посочва фирмата инвеститор.
Имотът не попада в границите на защитена територия, както и в границите на защитена зона от екологичната мрежа “Натура 2000”. Най-близката защитена зона е “Обнова – Караман дол”, която се намира на отстояние 1,55 км.
Предстои Регионалната екоинспекция да се произнесе на етап представяне на информация за преценяване на необходимостта от оценка за въздействието на околната среда (ОВОС).
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново