Правят два нови моста със средства от АПИ

Публикувано на вт, 6 Дек. 2022
1432 четения

Две мостови съоръжения предстои да бъдат изградени със средства от Агенция “Пътна инфраструктура”. Едното е на път I-5 Велико Търново – Дебелец при км 106+096 над р. Янтра и при км 106+569 ЖП надлез и връзката между тях. Причината е критичното експлоатационно състояние на мостовото съоръжение над река Янтра и на надлеза над жп линията “Русе – Стара Загора – Подкова”. Конструктивното състояние на моста е категоризирано като критично и описаните конструктивни нарушения налагат изпълнението на ново съоръжение. В допълнение се явява и необходимостта от реконструкция на съществуващото триклонно кръстовище, намиращо се между двете съоръжения, за което е необходима промяна на типа на кръстовището и обособяване на лента за ляво завиване по направление Габрово – Велико Търново, посочват от АПИ.
Освен конструктивните нарушения на надлеза над жп линията Русе – Стара Загора има недостатъчен височинен габарит над нивото на железния път, съгласно действащите нормативни изисквания, което също налага изпълнението на ново съоръжение.
От Агенция “Пътна инфраструктура” са обявили обществена поръчка за избор на изпълнител за изготвянето на технически проект и строителство и ремонт на съоръжения по седем обособени позиции, една от които е за област Велико Търново. Останалите обекти са в областите София, Стара Загора, Пловдив, Русе, Хасково и Перник, а общият размер на поръчката е за над 38 млн. лв.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново