Подготвят укрепване на две свлачища в община Г. Оряховица

Публикувано на ср, 1 мар. 2023
144 четения

Две свлачища планира да укрепи Община Г. Оряховица. За целта от кметството пуснаха обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на проектно-проучвателни дейности, включващи инженерно-геоложко проучване и изготвяне на инвестиционен проект за двата обекта. Прогнозната стойност е 87 200 лв. без ДДС.
Едното свлачище е на ул. “Опълченска” в Долна Оряховица и за него са заложени 34 500 лв.
То се намира в северозападната част на града и е формирано на откоса между улиците “Опълченска” и “Вардар”. Свлачището е възникнало през 1968 г. и е с ширина около 800 м и дължина по посока на движение около 15 м. През 1994 г. са проведени инженерно-геоложки проучвания и е изготвен проект за отводняване и укрепване. Изградена е отводнителна система за улавяне и отвеждане на повърхностните води и за дрениране на подземните води. В централната част на свлачището, в основата на откоса, е изпълнена подпорна стена. През 2021 г. в период на интензивни валежи, източно от съществуващата подпорна стена е възникнала ерозионна деформация и са се образували слягания в настилката, в които се задържат повърхностни води.
Второто свлачище е на път VTR 2050 /III – 4073, Горски горен Тръмбеш – Драганово/Горски долен Тръмбеш – Върбица. Заложената сума за проучването и изготвянето на инвестиционния проект са заложени 52 700 лв. без ДДС.
Свлачището е формирано в южните покрайнини на с. Горски долен Тръмбеш. През 2021 г. след активизация на процесите, свличането увеличава обхвата си и достига ширина около 70 м. В участъка на активизация е формиран свлачищен отстъп, който нарушава банкета, асфалтовата настилка и мантинелата на пътя. Вследствие на концентрираното постъпване на повърхностни води в зоната на активизация по западния откос на пътя е образувана ерозионна деформация с ширина 3,00 м и дълбочина към 2,00 м, посочват от Община Г. Оряховица.
Крайният срок за подаване на оферти по обявената обществена поръчка е 13 март, след което ще бъдат отворени и ценовите предложения на участниците.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново