По празниците ядем агнета от Австралия, българското месо заминава за Албания

Публикувано на пн, 8 апр. 2024
4888 четения

И тази година отново агнешкото месо на българската великденска и гергьовденска трапеза ще бъде внос от чужбина. Големите търговски вериги предпочитат вноса заради по-ниските цени, на които могат да си го доставят и след това да го препродадат. Ако заложат на българското, това би им струвало доста по-висока крайна цена за купувача, а оттам загуба на интерес на клиентите към стоката. Наред с традиционната дестинация Северна Македония, от където обикновено пристига агнешкото месо за празниците, тази година се наблюдава засилен внос и от Австралия, държава, в която основният поминък на голяма част от населението е отглеждането на овце.
Цените на едро, на които австралийските търговци предлагат своята стока, са най-евтините и конкурентните и поради това са предпочитани от хипермаркетите за внос на големи количества, които в дните преди Великден и Гергьовден ще залеят търговските вериги у нас. За да се спасят от жестоката конкуренция и да намерят пазар на стоката си, българските овцевъди пък на свой ред се ориентирали към износа в чужбина. През последните години едно от местата, където българското агнешко се котира особено добре, е Албания.
Основната и най-дискутирана тема и тази година е цената на агнешкото месо. Вече бе изнесена информация, че в някои от големите градове цената на охладеното агнешко вече е надхвърлила 30 лв./кг. Като прогнозите на местните търговци са, че в дните около самите празници може да стигне и 40 лв/кг. Причината за тази висока цена те обясняват с това, че предлаганите агнета били български, прясно заклани, а не дълбоко замразен внос. Проверка в търговската мрежа във Велико Търново месец преди двата големи християнски празника показа, че засега няма силно повишение на цените. Килограм агнешка плешка се движи между 18 и 21-22 лв. С наближаване на празниците е нормално цените да се вдигнат малко, но едва ли ще бъде драстично. Според Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България, тази година цената на едро в кланиците е между 7 и 9 лв. без ДДС за килограм живо тегло. А на дребно във фермите цените са около 12-14 лв. за кг живо тегло и 27-28 лв. за кг трупно.
Едно от вълненията на българския потребител при купуване на агнешко месо за празниците е как да познае дали то е наистина българско, или е внос. От Българската асоциация по безопасност на храните обясняват, че месото, което е от агнета, отгледани в България, трябва да бъде с поставен син печат. През последните години има практика у нас да се колят живи агнета, внесенси от Румъния. Тъй като те не са отгледани в България обаче, им се поставя червен печат. С такъв печат са и агнетата, които идват от Северна Македония. В посочените до тук случаи месото е прясно заклано и охладено. Ако обаче месото идва от Австралия или Нова Зеландия, то няма как да се транспортира охладено, а се подлага на дълбоко замразяване. В този случай печатът, който му се поставя, е кафяво-червеникав. Във всички посочени случаи обаче на месото трябва задължително да е указана страната, в която животните са отгледани. При вноса, независимо дали е от съседна балканска държава, или е отвъд океана, задължително се вземат проби, които се изследват в централната държавна лаборатория на БАБХ. И едва след като резултатите от тях покажат, че месото е годно за консумация, се издава разрешително, за да се пусне то за търговия на пазара. Наред с това в дните преди Великден и Гергьовден инспекторите от БАБХ извършват и традиционните си проверки в родните кланици и търговските обекти, като за нарушителите ще има сериозни санкции.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново