Питат регионалния министър има ли двоен стандарт при класирането за саниране

Публикувано на чт, 18 ян. 2024
219 четения

Има ли двоен стандарт при класирането в първия етап по процедурата “Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”? Този въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройството е задал народният представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.
В областта рекордьор по одобрени проекти за саниране е община Свищов с 19 на брой. Велико Търново е с 16, община Горна Оряховица с 9. общините Полски Тръмбеш и Стражица имат по една одобрена сграда, а всички предложенията, постъпили от общините Лясковец, Елена и Павликени, бяха отхвърлени и останаха в резервния списък.
“Граждани ме потърсиха за съдействие и за да изразят възмущението и несъгласието си с класирането. Програмата с основание е натоварена с огромни очаквания, а драстичното разминаване с методиката на изчисление по формула, предварително зададена от МРРБ, оставя неприятно усещане за двоен стандарт при прилагане на вече утвърдената методика. Лично съм се ангажирал гражданите да получат отговор от най-високата трибуна”, коментира Димитър Николов.
Конкретните му примери: по предварително зададената от МРРБ методика за изчисление собствениците в “Дружба 7 – 10” в Г. Оряховица би следвало да получат 130 т. С излизането на класирането обаче става ясно, че точките им са 90, което ги праща сред резервите, а блокът е един от най-големите в града – с 11 425 кв.м, което е един от основните критерии за оценка. В аналогична ситуация са и собствениците на най-големия блок в Горна Оряховица – “Дружба 1 – 6”. На тях са дадени 115 т. при изчислени 140.
Тенденцията почти сигурни получатели на средства за саниране по процедурата да останат под чертата е в цялата страна и много сдружения на собственици заявиха, че ще обжалват класирането. Във Велико Търново едва 16 сгради бяха одобрени, средствата, които ще бъдат вложени в тях, са на обща стойност 21 264 616,55 лв. 30 останаха в резервния списък, където, ако желаят ново одобрение, живеещите трябва да поемат сами 20 % от финансирането. Три проекта са изцяло прекратени. Сдружения на етажната собственост в старата столица, чиито блокове не бяха одобрени за саниране, вече засипват Общината с възражения.
Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов стана поредният градоначалник, който остро възрази срещу резултатите. Той се присъедини към призива на много общински кметове регионалното министерство да предприеме действия за коригиране на оценката на подадените проекти. Изпратил е писмо до министър Цеков и до председателя на парламентарната комисия, като аргументира несъгласието с резултатите от класирането. И петте предложения на Община Павликени не са одобрени и са в резервния списък. “Предварително зададените лимити и отговорите на въпроси по Насоките за кандидатстване бяха подвеждащи както за сдруженията на собствениците, така и за общините като водещи партньори. Хората повярваха, че ще има сравнително равномерно териториално разпределение на инвестициите и при коректно подадени предложения ще имат шанс да получат финансиране. Вместо това класирането на практика е “на общо основание” и сградите в Павликени се състезават за финансиране срещу сгради от цяла България. За пореден път малките общини са силно пренебрегнати”, коментира инж. Емануил Манолов.
Въпросът на народния представител Димитър Николов до регионалния министър дали има двоен стандарт при класирането в първия етап по процедурата е внесен в деловодството на Народното събрание, като отговор се очаква в рамките на парламентарния контрол на 19 януари.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново