Павлина Балъкова, трета в листата на ЛИДЕР за Великотърновска област: Съживяването на икономиката ще подобри здравеопазването, образованието и социалните дейности

Публикувано на вт, 30 Апр. 2013
704 четения

– Госпожо Балъкова, защо приехте поканата на ЛИДЕР да се включите в листата на партията като представител на гражданската квота?
– Допаднаха ми идеята и стратегията на ЛИДЕР. В организацията се залага и се разчита на професионалисти, а не на популисти. Това е партия на предприемачите в България, които най-добре знаят как се развива родно производство, как се разкриват и запазват работни места, как се създават реални блага. От години съм ангажирана пряко в частния сектор, имам богат професионален опит и мога да допринеса за възраждането на стъпкания през последните години дребен и среден бизнес. Съпричастна съм и работя усилено за реализиране на призива на организацията “Да съживим България”.
– Кои са акцентите в предизборната програма на ЛИДЕР и как ще съживите българската икономика?
– Приоритетите в предизборната ни платформа, по които ще продължим да работим усилено и след вота, са селското стопанство, туризмът и енергетиката. Аз и колегите сме категорични, че тези три отрасъла могат да спасят България от бедността и да я измъкнат от финансовия колапс. Страната ни се нуждае от шокови мерки в икономиката. В най-кратки срокове трябва да се въведат облекчения и стимули за българските производители. През последните години родният бизнес се задъхва от бюрокрация и утежнени условия за съществуване. За отварянето на малък магазин или кафене например се изискват огромен набор от документи от десетки служби. За всяко разрешително се плащат сериозни такси и се оказва, че е необходима сериозна инвестиция от десетки хиляди левове, за да се стартира една такава дейност. Отделно бизнесът е преследван и мачкан с непосилни глоби. Належащи са законодателни действия за въвеждането на европейската процедура “мълчаливо съгласие”, вместо “мълчалив отказ” , което означава, че ако на дадена молба администрациите не отговорят в определен срок, да се счита за разрешително. Освен това към момента държавата дължи над 2 млрд. лв. на бизнеса. Разплащането ще повлияе животворно на фирмите, които сега са принудени да свиват и дори да замразяват дейността си, да затварят производствени бази, да разпродават оборудване, да освобождават хора. Няма ръст и се получава омагьосан кръг. Като мярка предлагаме и възстановяване на 80 % от ДДС още при стартиране на ревизията.
Когато се задвижи с по-бързи темпове българското производство и се реализират реални приходи, то това незабавно ще допринесе за по-добро здравеопазване, образование, за инициативи в социалната сфера, за повишаване на пенсиите. Но за да се случат тези неща, са необходими свежи пари.
– Селското стопанство също се нуждае от спешни мерки, какви?
– Много важно е създаване и ефективно функциониране на гаранционен фонд, който да гарантира кредитите на земеделските производители по оперативните програми. Спешно трябва да се възстановят изкупвателните пунктове по места, където да се реализира продукцията на родните производители. Да се предприемат крути мерки срещу прекупвачите и търговците, които богатеят за сметка на земеделците и животновъдите. През годините на демокрацията бяха унищожени стратегически направления в земеделието. Само във Великотърновска област например бяха затрити стотици декари с хмел, арония , захарно цвекло, които даваха суровина за местното производство на захар, пиво…
– Кои са най-наболелите проблеми в областта, за които ще настоявате да бъдат решени?
– Великотърновска област е стратегически регион с огромен потенциал. От тук минават международни пътни артерии. От изключителна важност е да се намери концесионер и да се възроди дейността на летището в Горна Оряховица, което е с международен статут, и може да се използва за карго, пътнически и учебни полети. Трябва да се работи и по отношение на триградието Велико Търново – Горна Оряховица – Лясковец, което да се превърне в примамлив център за чужди и наши инвестиции. Регионът ни е богат на лековити минерални извори и прекрасна природа, чрез които да се развие балнеолечебна и почивна дейност. Нужно е да се спасят болниците, които сега са на ръба на оцеляването. Наложителна е усърдна работа и по проектите за трансгранично сътрудничество и построяването на мост над Дунав край Свищов. Не на последно място е и туризмът.
– Кои и какви са хората, които ще гласуват за ЛИДЕР?
– Това са тези българи, които се напатиха от безобразията на досегашните управляващи и искат реална промяна в държавата към благоденствие и просперитет. Убедена съм, че ще ни подкрепят образовани, находчиви, амбициозни хора, които искат да работят честно, а децата им да останат и да се реализират в родината си.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново