Павликени стартира енергиен проект за 466 000 лева

Публикувано на пн, 7 мар. 2016
509 четения

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов и ръководителят на проекта “Смяна на горивна база и реконструкция на отоплителната система в общински сгради” инж. Анастасия Вачева.

Стартова пресконференция за проект “Смяна на горивна база и реконструкция на отоплителната система в общински сгради” организира Община Павликени. Този проект е важен за нас, защото е естественото продължение на усилията ни да поддържаме Павликени като зелен и благоустроен град, каза кметът инж. Емануил Манолов. Той припомни, че Община Павликени е част от Споразумението на кметовете – най-голямата в света инициатива за градския климат и екоенергия. Заедно с още хиляди общини по света сме поели задължението до 2030 г. на намалим вредните емисии от въглероден диоксид минимум с 40 % и да приемем интегриран подход за смекчаване на климатичните промени и адаптиране към тях, заяви инж. Манолов. След като строителството по конкретния проект в трите общински сгради – ОУ “Бачо Киро” в Бяла черква, старата сграда на общинската администрация в Павликени и в Дома за стари хора в Карайсен, приключи, се очаква да бъде постигнато намаление на вредните емисии в атмосферата от 196 115 т. въглероден диоксид годишно, а спестената енергия общо за трите обекта да бъде около 210, 192 MWh годишно. Освен това ще създадем добра учебна и работна среда с нужния комфорт, уют и топлина, категоричен беше кметът.
Проектът беше представен пред присъстващите представители на общинската администрация, съветници, граждани и гости – партньорите от две специализирани норвежки компании – от ръководителя му, зам.-кмета на община Павликени инж. Анастасия Вачева. Средствата за реализацията на проекта – 466 225 лева, се отпускат от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, програма “Енергийна ефективност и възобновяема енергия”. В резултат на извършените дейности ще се подменят отоплителните системи в посочените общински сгради, като в белочерковското училище и в Дома за стари хора в Карайсен ще се монтират котли за пелети, а в административната сграда на общината в Павликени ще се премине на газово отопление. Освен проекта, община Павликени заделя от общинския бюджет близо още 247 хил. лева за подмяна на дограмата и направа на външна изолация на училището в Бяла черква, топлинно изолиране на покрива на административната сграда в Павликени и изолация на покрива на Дома в Карайсен. Успешна реализация на проекта пожелаха и представителите на двете норвежки фирми, партньори на Община Павликени.
Елка СПАСОВА
сн. авторката

loading...
Пътни строежи - Велико Търново