Партия “Възраждане” се обяви против изгарянето на отпадъци в страната

Публикувано на вт, 22 Ное. 2022
263 четения

Политическа партия “Възраждане” е против внасянето и изгарянето на отпадъци в България. Това заяви народният представител от Великотърновски избирирателен район Станислав Стоянов. Той представи позицията на партията във връзка с инвестиционното намерение на фирма “Петрургия” ООД за изграждане на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за изгаряне на модифицирано гориво от отпадъци край павликенското село Върбовка. Опасенията на формацията са, че голяма част от боклука ще бъде внесен отвън, тъй като вече има такава практика, а у нас няма достатъчни количества, които да задоволят капацитета на подобна инсталация.
“Това, което ни притеснява, е свръхголемият капацитет на инсталацията за изгаряне на боклук. Не е ясно от къде ще идва той и къде ще се съхранява остатъчната пепел от изгарянето му. Като политическа партия, ние не сме против инвестициите в България, но поставяме интересите на гражданите на първо място и спазването на всички екологични норми. За нас България не е сметището на Европа”, заяви Станислав Стоянов. Като сериозен проблем той постави и необходимостта от голямо количество вода за инсталацията, което допълнително ще задълбочи проблема с безводието в община Павликени. Също така проблемът има и икономически аспект, тъй като подобни големи мощности ще засегнат сериозно съществуващата икономика в областта – най-вече земеделието и лозарството.
“Искаме да чуем обосновката на Експертния екологичен съвет и ако има неспазване на екологични норми, ще реагираме”, заяви Станислав Стоянов. Той призна, че на този етап все още не е водил разговори по темата с останалите седем народни представители от областта. По повод предстоящия мирен протест пред РИОСВ – В. Търново, в деня на провеждане на Експертния екологичен съвет Стоянов посочи, че няма да участва, но на него ще присъстват симпатизанти на партията.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново