Парите от нивите на баба се инвестират в градско жилище

Публикувано на вт, 9 Апр. 2013
1319 четения

Бумът в пазара на земеделска земя отвори свободен паричен ресурс и леко раздвижи пазара на апартаменти във Велико Търново. Брокери на недвижими имоти в старата столица признават, че в последните месеци все по-често имат селски за покупка на жилища в града, чието финансиране става изцяло или частично с пари от продажбата на бабината нива на село. От 400 до над 800 лева за декар достигна цената на нивите във Великотърновска област през миналата година.
Най-високи цени държат нивите в Тръмбешко и Свищовско. Именно там някои от парцелите са достигнали рекордните за региона цени от над 800 лева за декар. Основните играчи на пазара са фондове, а търговията е за парцели от около 10 декара, коментират брокерите на земеделска земя.
Ако възрастните роднини са от добруджанския край, двадесетина декара земя са достатъчни за гарсониера ново строителство във В. Търново. Все по-често студенти получават от баба и дядо подарък жилище за следването във Великотърновския университет от продажбата на ниви. Има и семейства, решили да се преместят във Велико Търново или да заменят по-малкото си жилище с по-голямо, като парите от бабините ниви са най-предпочитани за покриване на разликата в доплащането, разказват брокери.
Често срещани са и случаите за съвместно финансиране на ново жилище чрез банков кредит и донаждане от продажба на земеделска земя.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново