Отново търсиха най-доброто решение за извеждане на тежкотоварния трафик от Горна Оряховица

Публикувано на ср, 27 мар. 2024
744 четения

Нова работна среща за решаване на проблема с тежкотоварния трафик, минаващ през горнооряховската ул. „Родопи“ се проведе по инициатива на кмета Николай Рашков и зам.-кмета инж. Анелия Христова. В нея участваха главният архитект на Горна Оряховица Стефан Георгиев и експерти от администрацията, кметът на Лясковец Васил Христов и заместникът му, директорът на Областното пътно управление инж. Петя Каразахова с част от своя екип, както и представители на Пътна полиция.
Първоначалният замисъл бе тежките камиони да се пренасочат частично по четвъртокласния общински път на Лясковец, който свързва републиканския път за гр. Елена и третокласния път Долна Оряховица – Драганово – Попово. Предстои частичен ремонт на тази отсечка, като обаче не е предвидено подобряване на неговите характеристики – разширяване и повишаване на носимоспособността.
Становището на горнооряховския кмет Николай Рашков и зам.-кмета инж. Анелия Христова е, че най-правилният подход е Община Лясковец да коригира одобрения проект, за да може пътят към Честово да придобие такава товароносимост, която да поеме трафика от двете индустриални зони на Горна Оряховица и Лясковец.
„Общините ни са свързани, интересите ни са общи, логично е да си партнираме“, коментира кметът Николай Рашков. Той бе категоричен, че ако съседната община се съгласи на корекции в проекта Горна Оряховица ще окаже пълно съдействие във всеки етап и по всеки начин, за да може въпросният път да стане годен за 20-тонни камиони. Позицията, че промяна на проекта в посока повишаване на носимоспособността споделят и от Областно пътно управление.
Към момента това е начинът да бъде разрешен този проблем, освен ако не се изгради обходен път при с. Козаревец – нещо, много по-трудно осъществимо, коментираха участниците в срещата.
От общинското ръководство на Горна Оряховица отправиха покана към ОПУ и Пътна полиция да бъде извършен обход на републиканските пътища в чертите на града, за да се даде становище по организацията на движение, във връзка с предстоящия ремонт на лясковския път.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново