Откриха буферния паркинг „Сержантско училище“ и представиха новите електробуси

Публикувано на пт, 15 Дек. 2023
1024 четения

Проект за по-ефективен, бърз и екологичен транспорт финализираха Община Велико Търново и „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД. Той продължи 53 месеца и е на стойност 12 662 580 лв., от които съфинансиране от ЕФРР в размер на 9 410 802 лв., от националния бюджет – 1 660 730 лв. и собствен принос – 1 591 049 лв. със средства от проекта беше направена рехабилитация на бул. „България“, по който минават 6 автобусни линии от градския транспорт, както и новооткрита линия №100, която ще се обслужва от 3 новозакупени електробуса. Беше изграден пешеходен надлез на ул. „Магистрална“, бяха реконструирани две пътни кръстовища между улиците „Христо Ботев“, „7-ми юли“ и Цар Т. Светослав“, и между „Беляковско шосе“, България“, „Полтава“, Освобождение“ и „Краков“. Изградени са буферни паркинги „Сержантско училище“ и „Френкхисар“, модернизирани са светофарните уредби на 4 кръстовища, монтирани са електронни информационни табла на 22 от най-натоварените спирки на обществения градски транспорт, създаден е контролен център, внедрени са паркинг система и информационни табла за паркиране.
„Това е най-тежкият и широкообхватен проект във В. Търново в последните години, защото в него са включени много компоненти, изискващи и много работа. Не е тайна, че срещнахме немалко трудности при неговото реализиране, но можем вече спокойно да кажем, че в навечерието на новата година той успешно приключи и всички граждани на В. Търново ще могат да се възползват от обектите, включени в неговия обхват“, посочи проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на В. Търново.
„В рамките на изминалите 53 месеца успяхме да договорим 2 анекса за удължаване на срока на проекта от 36 месеца на 45 месеца и в последствие на 53 месеца, както и 3 анекса, чиито предмет беше актуализация на бюджета предвид индексацията на строителните материали според националните законови рамки и указания“, посочи Мариела Цонева, директор на Дирекция „Проекти и програми“ на Община Велико Търново. Тя подчерта, че вече са разплатени около 90% от размера на бюджета, а останалите средства, които са разходи по приключване на договорите с изпълнителите, ще се изплатят до дни. Цонева припомни, че за реализацията на проекта са сключени общо 38 такива договора, в това число за СМР, одит, надзори, управление, публичност и визуализация.
Цонева обърна внимание, че двата изградени паркинга „Сержантско училище“ и „Френкхисар“ няма да бъдат безплатни. Те ще генерират приходи, но не и печалба, каквото е основното изискване на европейския регламент, свързан с отпускането на безвъзмездни средства в областта на транспортната инфраструктура, по който е и настоящия проект. По примера на паркинг „Крайбрежна“, който също беше реконструиран и модернизиран по европроект, ще бъдат стопанисвани от партньора „Организация на движението, паркинги и гаражи“ ЕООД, след решение на местния парламент, което се очаква през януари. Тогава ще започне да се изпълнява и новата транспортна линия №100.
„До края на тази година всички обекти, предмет на този проект, със сигурност ще бъдат въведени в експлоатация“, бяха категорични Цонева и инж. инж. Динко Кечев, който е ръководител на проекта „Интегриран градски транспорт на град Велико Търново“.
„Новата автобусна линия, която ще се изпълнява от електробусите, ще тръгва от буферния паркинг „Сержантско училище“, ще се спуска по кръстовището на „Беляковско шосе“, ще продължава по бул. „България“ и центъра на В. Търново, старата част и ще достига до крайната точка под хълма „Трапезица“, откъдето ще се връща обратно“, уточни инж. Кечев. Една от идеите е след като се направи анализ, евентуално тази линия да може да бъде променена и удължена, добави Цонева. Не е изключено да бъдат въведени и други нови подобрения по проекта през 2024 г., като например изграждане на зарядни станции за автомобилите на буферните паркинги, тъй като сега има такива само за електробусите, както и на устройства в автобусите, които да се синхронизират с електронните табла по спирките и да показват актуална информация за движението им по маршрута.
Инж. Кечев посочи, че кръговото кръстовище до Летния театър е почти завършено, като единственото, което трябва да се направи е поставянето на около 7 кв. м. павета в кръга. Заради временната организация на движението не са поставени два знака, които ще са в направляващите триъгълници и не са монтирани делинеаторите, защото сега водачите на автомобили минават през тях. В момента, в който се отвори движението по самия кръг, това ще бъде направено в рамките на по-малко от половин час. Инж. Кечев заяви, че преди празниците най-вероятно кръговото кръстовище до Летния театър ще бъде пуснато като такова, но не и въведено в експлоатация официално. Там ще има полицейски автомобил, който ще контролира движението, за да се избегне първоначалното объркване на водачите, което би могло да се получи.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът и Община Велико Търново

loading...
Пътни строежи - Велико Търново