От “Коалиция за България” обещават облекчаване на регулаторните режими

Публикувано на чт, 25 Апр. 2013
181 четения

Водачът на листата на “Коалиция за България” Мариана Бояджиева и вторият - Петър Кънев разговаряха с представители на над 50 собственици на фирми от общината.

Регулаторните режими са един от най-големите проблеми на малкия и средния бизнес у нас. Това стана ясно от срещата между водача на листата на “Коалиция за България” Мариана Бояджиева и втория след нея Петър Кънев, който е заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и председател на Съюза на печатарската индустрия с представители на над 50 собственици на фирми от общината.
Всяко вадене на документ струва пари, това води до увеличаване на разходите и повишава стойността на нашата продукция, споделиха предприемачите. Проблемът може да бъде решен стъпка по стъпка, като работим заедно с браншовите организации, посочи Петър Кънев. Според него Симеон Дянков е един от основните виновници за унищожаването на бизнеса у нас. Кънев допълни, че е смешно сегашните управляващи да обещават всичко, което сами разрушиха.
“Ако не се вземат спешни мерки, не ни чака нищо добро. Октомври и ноември могат да доведат до събитията от преди 10-15 години. Даваме си сметка, че много голям процент от хората са под прага на бедността. Не е необходимо много ситуацията в страната да се взриви”, убеден е Петър Кънев. Решението е в създаването на програмен кабинет на националното спасение с премиер Пламен Орешарски, обявиха социалистите.
Според Петър Кънев нереално скъпи са публичните услуги в България и следващият кабинет трябва да вземе мерки в тази посока. Българският бизнес, благодарение на ултралибералите, в това число и на Симеон Дянков, ни вкара в един експеримент, при който замразиха доходите, така замразиха и потреблението, което неминуемо се отрази и на българския бизнес. “Няма да ни бъде никак лесно. Бизнесът сам не може да създава работни места, за това са нужни пазар и потребление и ето тук трябва да се намеси държавата”, каза Кънев.
Той смята още, че е нужно преструктуриране на министерството на икономиката, като от него се извадят енергетиката и туризмът и се обособят в държавни агенции. Така министерството на икономиката ще започне реално да се занимава с проблемите на бизнеса.
Срочното разплащане на държавата с бизнеса до 30 дена, облекчаване на кредитирането за малките и средни предприятия чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие и запазване на всички данъчни ставки за бизнеса, обещават от “Коалиция за България”.
Трябва отново да се отвори процедурата и да се търси концесионер на Летище Горна Оряховица, категорична е Мариана Бояджиева. За развитие на икономиката в областта ще допринесе и рестартирането на проекта за строителството на АЕЦ “Белене”. По този начин фирмите от региона, които работят в областта на машиностроенето, строителството, транспорта и услугите, ще имат повече работа, много от жителите на областта също ще бъдат наети в изграждането на централата.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново