От редакционната поща: Мнение за референдума за втора ядрена централа

Публикувано на ср, 19 Дек. 2012
81 четения

Ако референдумът се проведе с редактирания от парламента чрез демократично неразбирателство въпрос на националната подписка, гласоподаватели, които искат ядрената енергетика в България да се развива само чрез нови ядрени мощности в Козлодуй, са принудени да не гласуват или да гласуват с “Не”. Те са лишени от конституционното им право да гласуват според законните си желания.
В България практически ядрената енергетика може да се развива чрез нови ядрени мощности в Козлодуй и/или чрез изграждане на втора ядрена централа в Белене. Въпрос на национална подписка и на референдум за бъдещето на ядрената енергетика, с който практически се разбират законните желания на гласоподавателите, трябва да включва двете площадки, цената на строителството в тях, цената на ел.енергията от построеното и на коя площадка е по-безопасно да работят ядрени мощности.
Желаещите ядрената енергетика в България да се развива само чрез нови ядрени мощности в Козлодуй не организираха национална подписка за предизвикване на референдум преди провеждането на подписката за АЕЦ “Белене” или заедно с нея – не взети предвид възможности в закона за референдума. След като българските политици решиха, че референдум за бъдещето на ядрената енергетика ще се провежда само с въпрос за втора ядрена централа, е уместен следният въпрос:
“Имат ли право гласоподаватели, които искат ядрената енергетика в България да се развива само чрез нови ядрени мощности в Козлодуй – преди рефередума за АЕЦ “Белене” или след него – да организират според своите законни желания национална подписка за предизвикване на референдум?
Ако в кампанията на референдума българските политици обявяват различни цени на втора ядрена централа и ел. енергията от нея, резултатът от допитването до народа не може да е основание за решаване на съдбата на централата заради невъзможността да се докаже кои цени са имали предвид гласувалите с “Да” и “Не”.
Михаил Цвятков,
Свищов

loading...
Пътни строежи - Велико Търново