От БСП искат касиране на изборите за общински съветници в Горна Оряховица

Публикувано на ср, 6 Ное. 2019
1121 четения

От местната коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ оспорват изборите за общински съветници в Горна Оряховица. Червените възразяват срещу решение на Общинска избирателна комисия, с което е обявен резултатът от гласуването за общински съветници.
„Поводът за жалбата е, че в някои от секциите има много недействителни бюлетини. На места, където сме получили за кмет между 90 и 100 гласа, се оказва, че за общински съветници са едва около 50 – 60 гласа. Вторият ни мотив е, че в една от секциите в селата има около 280 бюлетини за общински съветници и 121 невалидни, което неминуемо оказва влияние на вота. Подобен голям брой невалидни бюлетини има и в някои градски секции, където са около 30 – 40 %“, заяви общинският председател на БСП Огнян Стоянов. Той уточни, че са получили сигнал от представител на коалицията за една от секциите в СУ „Вичо Грънчаров“, поискал повторно преброяване на бюлетините за общински съветници. След преброяването се оказва, че 5 от недействителните бюлетини са валидни и по грешка са сложени при останалите. Затова от местната коалиция настояват за повторно преброяване на подадените гласове.
В жалбата се поддържа възражение, че един от избраните общински съветници не отговаря на условието за уседналост. Твърди се и за нарушение на правото на гласуване на жителите на с. Драганово, за което в изборния ден е депозиран сигнал в прокуратурата.
Въз основа на жалбата на БСП в Административния съд във В. Търново е образувано дело, което е оставено без движение с разпореждане на съдията докладчик. Дадени са указания на жалбоподателя в еднодневен срок да представи доказателства, а Общинската избирателна комисия в Г. Оряховица е задължена незабавно да представи цялата административна преписка.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново