Огнян Стоянов: Не е морално кметът Добрев да пести от клубовете на пенсионера

Публикувано на ср, 8 апр. 2020
1752 четения

„Как така в ситуация на извънредно положение и криза, кметът внася предложение за увеличение на своята заплата и тази на всички кметове и кметски наместници? Защо се пуска обществена поръчка за закупуване на автомобили, с обща стойност 149 000лв. с ДДС ? “, заяви пред медиите общинският съветник и лидер на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов.
Поводът за неговото недоволство е, че кметът на община Горна Оряховица инж. Добрев, възнамерява да измени за срок от три месеца трудовите договори на уредниците на пенсионерските клубове. Според плануваната промяна домакините ще са на непълен работен ден. Това стана ясно след проведена среща между засегнатите лица, кмета на Общината и председателят на Общинския съвет Димитър Николов. Според Стоянов вероятната причина за промяната на трудовото правоотношение е нуждата от съкращаване на разходите в бюджета, причинена от извънредното положение в страната. По думите му има редица поводи за притеснение, свързани с предприетата от кмета мярка. Освен намаления доход, който ще получават уредниците на пенсионерските клубове, притеснения поражда и фактът, че намаленото работно време се планира за срок от 3 месеца, с намерение евентуално да бъде удължено с още 3 и не е обвързано с края на извънредното положение.
„Във времена на криза и нестабилност е меко казано безразсъдно икономии да се правят за сметка на най-уязвимите групи. Намаляването на доходи следва да е крайна, а не приоритетна мярка за Общината“, категоричен е лидерът на левицата.
В качеството си на общински съветник Стоянов многократно алармира за нуждата от промени в общинския бюджет и за необходимостта от съкращаване на разходите. На предходната сесия на местния парламент, той, заедно с колеги от ДПС, внесе предложение да се отложи закупуването на автомобили, а спестените средства да са в полза на болницата в града.
Освен това, предложение за увеличение на заплатите на всички кметове и на председателят на общинския съвет, внесено за разглеждане от постоянните комисии, бе оттеглено от инж. Добрев под натиска на БСП.
„Отново подчертавам, че не съм против да се поднови автопарка на кметствата, нито съм против кметовете да индексират възнагражденията си, но това може да се отложи във времето.“, казва Стоянов и призовава инж. Добрев да замрази заплатите в общината поне до края на деветмесечието, и да прекрати стартиралата поръчка за покупка на автомобили на стойност 149 000лв. с ДДС .

loading...
Пътни строежи - Велико Търново