Огнян Стоянов, БСП: Община Горна Оряховица върви по пътя на фалита

Публикувано на чт, 28 май 2020
1091 четения

Поемането на нов дълг в размер на 2 000 000 лв. ще разгледа в четвъртък Общинският съвет Горна Оряховица. Според червените в града предложението не е аргументирано с финансов анализ. “Положението е изключително сериозно. Малко граждани знаят, че този заем ще се гласува, защото липсва широко обществено обсъждане. Някои от местните медии вече не отразяват събитията в Горна Оряховица безпристрастно. От местните избори насам не е ясно кой управлява общината. Решенията се вземат “на тъмно”. Така по време на извънредното положение, когато хората не могат да изкажат мнение, се взе решение да се закрие училището в Поликраище, коментира общинският съветник от БСП – Горна Оряховица,Огнян Стоянов.
По думите му липсва план как ще се връщат кредитите, тъй като липсва отчет на приходи и мерки за съкращаване на разходите и така се увеличава рискът идните поколения да се натоварят с чужди грешки. Като експерт по финанси, Стоянов смята, че изминалите години са били добри за Община Горна Оряховица, но средствата не са инвестирани разумно. Общинският съветник посочва, че с продажбите на ГУМ, сладкарница “Орфей” и други магазини в центъра на града, Общината е генерирала приходи за близо 2 000 000 лв. – каквато е и сумата на бъдещия нов тежък заем.
“Очевидно приходите в Общината са драстично по-малки от разходите. От тук следва въпросът – какво ще правим, когато няма вече какво да се продава?
Липса на управленски капацитет или целенасочени действия стоят в основата на проблема?”. Въпреки очевидния финансов разрив в бюджета през 2020г. Община Горна Оряховица назначи четвърти заместник-кмет и поръча нови коли за 150 хил. лв.”, заяви още Стоянов. Той припомни, че преди година влезе в спор с местната власт заради похарчени над 800 000 лв. за охрана към фирма “Делта Гард” ООД в рамките на предходния мандат. “Надявах се, че разумът ще надделее и разходите за това неефективно перо ще намалеят. Виждаме, че финансовото положение се влошава с всеки изминал ден. Въпреки това обявиха нова обществена поръчка за 1 000 000 лева отново за охрана”, посочи червеният съветник. Социалистът прогнозира, че това отново ще бъде фирма “Делта Гард” ООД.
“Общинските съветници от “БСП за България” многократно алармирахме в местния парламент за финансовите разриви. Кризата просто показа грешките на това управление. Необходима е актуализация на бюджета, ясен план за финансово стабилизиране на общината и прозрачно управление. Ще настояваме за засилен контрол и ще предложим разумни оптимизации. Ако не бъдем чути, ще се стигне да увеличаване на данъците и влошаване на бизнес климата, който и без това не е добър. Ще положа всички усилия да информирам обществеността за финансовото състояние на общината. Защото тя няма свои пари – това са нашите пари. Горна Оряховица не е преходен град. Има 150- годишна история и ние не можем да позволим тя да приключи така”, обяви той.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново